4 veelgestelde vragen bij een automatische beregening!

Voordat je een (automatische) beregeningsinstallatie gaat aanleggen zal je vast en zeker met enkele vragen zitten. In dit artikel geven we daarom antwoord op 4 veelgestelde vragen bij een automatische beregening!


1. Wat kost een beregening en wat brengt het op?

De kosten van een automatisch beregeningssysteem variëren en zijn afhankelijk van de grootte van de tuin. De kosten hiervoor liggen tussen de €3,00 en €7,50 per vierkante meter, hoe groter de tuin, hoe hoger de kosten. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de sproei installatie zelf en de bijbehorende accessoires. Ook hoe het water aangevoerd wordt is een belangrijke factor bij de kosten, zo kun je gebruikmaken van grondwater, maar ook van kraanwater of regenwater. Regenwater is hierbij de goedkoopste uitkomst en kraanwater het duurst.

“Met een automatische beregeningsinstallatie hoef jij zelf de tuin geen water meer te geven!”

De opbrengsten van een beregeningssysteem zijn niet in geld uit te drukken. De opbrengsten zijn bijvoorbeeld het gevoel dat je ervan krijgt als je in de ochtend opstaat en je ziet een mooi beregend gazon in de tuin, of je kunt in de zomer genieten van een mooi groen gazon. Daarnaast ervaar je het gemak van een beregeningsinstallatie als je zelf niet meer aan de slag hoeft met een tuinslang. Een beregeningsinstallatie volstaat vaak ook met minder water waardoor je water bespaart en het beter is voor het milieu.

2. Wanneer moet ik aan beregening denken?

Om ervoor te zorgen dat de planten in de tuin op het juiste moment, de juiste hoeveelheid water krijgen, is een automatisch beregeningssysteem erg handig. Daarnaast wordt de automatische beregening op de meest ideale plekken in jouw tuin aangelegd zodat alle planten goed van water kunnen worden voorzien. Een goed en op maat gemaakte beregeningsinstallatie kan jarenlang mee! De beregeningsinstallaties kunnen zowel in bestaande als in nieuwe tuinen worden aangelegd.

automatische beregening graszoden
Met een automatische beregeningsinstallatie krijgt jouw tuin op het juiste moment en op de juiste plek, de juiste hoeveelheid water!

Wanneer je ook aan beregening kunt denken als je geen tijd hebt of als je geen zin hebt om jouw tuin volledig te voorzien van water. Een automatisch beregeningssysteem kan zo worden ingesteld dat de planten water krijgen op de juiste momenten, zo hoef jij er zelf niet meer naar om te kijken!

3. Wanneer en hoe vaak moet er gesproeid worden?

Zeker in het voorjaar en de zomer, tijdens droge perioden, krijgen wij vaak de vraag wanneer er gesproeid moet worden en hoe vaak. Sproei de tuin vanaf begin mei tot half september. Als het al eerder of langer warmer is, kun je natuurlijk ook eerder beginnen met sproeien of langer doorgaan. Het beste tijdstip om de tuin te sproeien is in de avond, ’s nachts of vroeg in de ochtend. Wanneer je sproeit op een van deze momenten verdampt het water niet direct door de zon en kan het water goed de wortels bereiken door in de aarde in te trekken.

“Het beste tijdstip om de tuin te sproeien is in de avond, ’s nachts of vroeg in de ochtend!”

Bij warm en/of droog weer gebruik je de automatische beregening om de drie tot vier dagen. Na het sproeien is het van belang om de bodem te controleren. Van de planten die al langer in de tuin staan moet de bodem ongeveer 20 centimeter doordrenkt zijn met water. Planten die net pas in de tuin staan hebben meer water nodig. Het is ook erg belangrijk dat het water niet op de planten wordt gesproeid maar op de bodem!

4. Kan ik bij een automatische beregening gebruikmaken van regenwater?

Zoals eerder al aangegeven, kan er bij een automatisch beregeningssysteem ook gebruikgemaakt worden van regenwater. Het regenwater kan het beste opgevangen worden in een regenton. Een regenpijp van een dakgoot kan verbonden worden aan een regenton om het water eenvoudig op te vangen. Met een waterpomp kun je het regenwater uit de regenton pompen om de tuin mee te besproeien. Deze waterpomp kan ook aangesloten worden op een sloot of vijver.

automatische beregening gazon
Regenwater is een hele goedkope oplossing voor het besproeien van de tuin!

De voordelen van het gebruik van regenwater zijn onder andere dat regenwater gratis is om te gebruiken, dat scheelt een hoop geld! Het is dus ook een duurzame oplossing. Ook het besproeien van je tuin zonder dat je een buitenkraan hebt hoeft geen probleem meer te zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden om een beregeningsinstallatie aan te leggen of aan te laten leggen? Bekijk dan hier de mogelijkheden bij WIVO!

WIVO Deurne en Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?