5 tips om het gazon gezond te houden in de zomer!

Gras is een sterk gewas, waardoor hitte en droogte weinig problemen geeft. Echter zijn er toch enkele punten waar je rekening mee kunt houden, zo staat het gazon ook na een periode van hitte en droogte er toch weer mooi en groen bij. In dit artikel lees je vijf tips voor het gezond houden van het gazon in de zomer!


1 Water geven

Gras heeft het meest en het vaakst water nodig als het groeit. In de winter en in periodes waarin het boven de 25 graden is, stopt het gras met groeien. Wanneer het gras niet groeit is het niet nodig om extra veel water te geven. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen water gegeven moet worden. Het is vaak al voldoende om het gazon om de dag zo’n twee á drie uurtjes water te geven.

“In de zomer hoef je het gazon niet ineens extra veel water te geven.”

Wanneer je het gras in deze periode te lang sproeit zul je belangrijke voedingsstoffen wegspoelen. Het gazon kun je het beste water geven in de ochtend, wanneer het gazon in de nacht nat blijft heb je namelijk kans op schimmels.

2 Maaien

Het te kort maaien en te vaak maaien van het gazon helpt niet om het gazon in de zomer in een goede conditie te houden. Hoe korter het gras is, hoe kwetsbaarder het gazon is en hoe sneller het gras beschadigd. In de zomer is het daarom verstandig om een lengte van 4cm aan te houden, zo kan het gras de wortels beschermen tegen de felle zon en voorkomt het verdamping van het water uit de grond.

robotmaaier husqvarna
Houd in de zomer een lengte van vier centimeter aan bij het maaien!

3 Gazon beluchten

De messen van de grasmaaier moeten goed scherp zijn, dit voorkomt overmatige verdamping en rafelige randen van de grassprieten. Wanneer het gras erg verdicht is, is het verstandig om het gazon te beluchten. Hiermee prik je als het ware gaten in het gazon, zodat het water beter opgenomen kan worden. Het gazon beluchten kun je het beste doen aan het einde van de lente of aan het begin van de zomer. Nu is dus het perfecte moment om dit te doen!

Heb je geen gazonbeluchter in huis? Huur er dan eentje bij WIVO!

4 Voeding

Net als andere gewassen en planten heeft gras niet alleen water en zonlicht nodig. Voeding zoals kunstmest is ook erg belangrijk voor het gazon. Dit kun je gemakkelijk over het gazon strooien. Wanneer je een wat groter gazon hebt, is het handig om hiervoor een kunstmest strooier te gebruiken. Hiermee verspreid je eenvoudig de kunstmest gelijkmatig over het gazon!

Kunstmest om het gazon gezond te houden in de zomer.
Mest is voeding voor het gazon, zo blijft het gras mooi!

Het gazon bemesten hoeft niet dagelijks of wekelijks te gebeuren. Het is gebruikelijk om het gazon een keer in het voorjaar te bemesten. Vervolgens herhaal je de bemesting aan het begin van de zomer én net voor het einde van de zomer nogmaals. Wanneer de herfst en winter aanbreekt heeft het gazon aanzienlijk minder behoefte aan extra voeding. Uiteraard ben je voor kunstmest bij WIVO aan het juiste adres!

5 Onderhoud

Slechte plekken in het gazon komen regelmatig voor. Wanneer je weet dat jouw gazon hier snel last van heeft, is het raadzaam om in het voorjaar deze plekken bij te zaaien. Het herhalen van het inzaaien kun je in de zomer herhalen. Als de plekken opnieuw ingezaaid zijn, oogt het gazon een stuk groener en gezonder in de zomer. Bijzaaien is mogelijk tot uiterlijk eind september.

“Slechte plekken in het gazon kun je het beste in het voorjaar opnieuw inzaaien!”

Als je ziet dat er kuilen in het gazon zitten, kun je hier met een spade twee kruislingse lijnen in steken. Maak vervolgens de grasmat los van de ondergrond. Zo kun je de kuil opvullen met aarde of potgrond en de grasmat weer verhogen. Hierna kun je de grasmat weer terug leggen, aanstampen en nat maken, zo los je het probleem snel op zonder er veel voor te moeten doen.

WIVO Deurne & Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?