Alles over het mulchen van jouw gazon!

Het maaien van het gras is het meest voorkomende klusje in de tuin. In het grasseizoen moet je het gras vaak één á twee keer per week maaien. Wist je dat je het gazon ook gelijk kan mulchen? In dit artikel lees je de voor- en nadelen ervan en lees je hoe jij het gazon kunt mulchen!


Wat is mulchen?

Mulchen is een Engels woord en het staat voor een laag organisch materiaal waarmee de bodem wordt bedekt. Door het mulchen krijgt onkruid minder kans om te groeien en daarnaast dient het materiaal als voeding voor het gras en het bodemleven, deze organismen zijn belangrijk voor een goede bodemstructuur. De mulchlaag vormt een beschermlaag voor de grond tegen slagregen, zon en wind.

“Met mulchen creëer je een goede beschermlaag voor de bodem!

Bij het mulchen van het gazon gaat het vooral om de voedingsstoffen die het gazon eruit kan halen. Het fijngesnipperde gras dient als natuurlijke bemesting. Deze natuurlijke bemesting is erg belangrijk voor een gezond gazon. Met ‘gewoon’ gemaaid gras bereik je niet het resultaat wat je kunt bereiken met mulchen. Met enkel gemaaide grassprieten krijg je al snel last van vervilting op de grasmat en dat is geen mooi gezicht! Bij WIVO hebben we speciale mulchmaaiers, deze maaiers beschikken over messen die het gras heel fijn hakken voordat het weer over het gazon gestrooid wordt.

Wat zijn de voordelen van mulchen?

Mulchen tijdens het maaien van het gras heeft hele aantrekkelijke voordelen! Eén van deze voordelen is het besparen van tijd en werk. Omdat de opvangbak van de grasmaaier niet steeds geleegd hoeft te worden kan dit behoorlijk schelen in het belasten van je rug. Daarnaast lost mulchen een afvalprobleem op, het gemaaide gras wordt namelijk niet meer weggegooid, maar dient als voeding.

vershillende soorten grasmaaiers
Verschillende soorten grasmachines kunnen worden uitgerust met een mulchfunctie!

Het versnipperde gras is een natuurlijke bemesting voor het gazon! Ook verbetert het de luchtdoorlatendheid en beschermd het tegen verdroging van de bodem. Een gemulcht gazon blijft groener én het gras groeit dichter, waardoor mos en onkruid minder kans krijgen te groeien. Mulchen is overigens ook beter voor het milieu dan niet-organische meststoffen.

Wat zijn de nadelen van mulchen?

Waar voordelen zijn, zijn er vaak ook nadelen, zo ook bij het mulchen van het gazon. Wanneer je het gazon wil mulchen, moet je dat vaker doen dan met een gewone grasmaaier. Met een mulchmaaier maai je twee à drie keer per week. Wanneer het gras (te) lang is geworden of als het gras nat is werkt een mulchmaaier minder goed. Hierbij kan het zelfs voorkomen dat de maaier verstopt gaat zitten.

messen slijpen - onderhoud grasmaaier
Bij een mulchmaaier is het belangrijk dat de messen goed geslepen zijn, dit kun je natuurlijk wij WIVO laten doen!

Het niet gelijkmatig verdelen van de versnipperde grassprieten zorgt ervoor dat er alsnog een viltlaag ontstaat. De messen van een mulchmaaier moeten daarom heel erg scherp zijn om het werk goed uit te kunnen voeren. Deze messen moeten vaker geslepen worden dan de messen van een normale grasmaaier.

Hoe mulch ik mijn gazon?

Nadat je hebt bekeken of de voordelen opwegen tegen de nadelen van het mulchen van het gazon, kun je overwegen een combimaaier aan te schaffen. Een combimaaier is een grasmaaier maar hiermee kun je ook mulchen. Wanneer het gras te nat of te hoog is om te mulchen kun je er een opvangbak aan bevestigen. Wanneer je wil mulchen met een combimaaier verwijder je de opvangbak en stop je een mulchplug in de doorgang naar de opvangbak. Het gemaaide gras kan nu niet meer naar de opvangbak en zal door messen vermalen worden tot kleine snippers en vervolgens uitgeworpen worden op het gazon.

robotmaaier husqvarna - mulchen gazon
Wanneer je zelf niet genoeg tijd hebt om het gazon 1 tot 2 keer per week te mulchen, biedt een robotmaaier een goede uitkomst!

Als je denkt dat het mulchen van het gazon te veel tijd in beslag neemt, dan is een robotmaaier wellicht iets voor jou! Zo kun jij je tijd anders indelen en doet de robotmaaier het werk voor jou. Na de aanschaf programmeer je de robotmaaier naar wens en je hebt er geen omkijken meer naar.

WIVO Deurne & Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Bestel direct jouw graszoden

Hoeveel m2 wens je te bestellen? *
Ik wil de graszoden *
Op welke datum wil je de graszoden ontvangen?
Email *
Naam *
Telefoonnummer
Plaats *
Postcode *
Straat *
Huisnummer *

Aanvraag verhuur

1
Verhuur
2
Kies je machine
3
Datum en tijd
4
Jouw gegevens

Het reserveren van machines

Fijn dat je ervoor kiest om bij ons een machine te huren! Het is belangrijk dat je een aantal dagen van te voren de machine op jouw naam laat reserveren. Zo creeëren we een beter overzicht over de beschikbaarheden van de machines, voor jou als klant, maar ook voor ons zelf.

Met het invullen van dit formulier doe je een aanvraag voor het reserveren van één of meerdere machines. LET OP: Het invullen van dit formulier is nog geen definitieve reservering. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op voor de bevestiging. Het kan wel eens voorkomen dat een machine niet meer beschikbaar is.

Lees ook onze verhuurvoorwaarde

Kies je machine

Onze transporttarieven:
Binnen 20km = €65,-
Overige plaatsen = €105,-

Levering *

Indien wij de machine dienen af te leveren, hieronder graag het afleveradres vermelden.

Straatnaam
Huisnummer
Toevoeging
Postcode
Plaats
Datum ophalen / leveren *
Datum terugbrengen / laten ophalen *
Naam *
Achternaam *
Bedrijfsnaam
Email *
Telefoonnummer *
Postcode *
Plaats *
Straatnaam *
Huisnummer *
Toevoeging
Opmerking

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?