Alles over het snoeien in de winter!

Tijdens de winter zijn er verschillende planten in de tuin die je kunt snoeien, maar dat geldt niet voor iedere plant. In dit artikel nemen wij je mee in belangrijkste punten tijdens het snoeien van de planten in de winter!


Planten snoeien

Het snoeien van planten in de winter brengt veel voordelen met zich mee. Zo is de opbrengst van fruitbomen veel groter wanneer je de boom in de winter snoeit. Daarnaast geef je nieuwe bomen een betere start en voorkom je wildgroei van planten. Ook bloeien planten en struiken mooier als je ze op de juiste manier snoeit.

“Wanneer je een fruitboom in de winter snoeit is de opbrengst groter!”

Naast bovenstaande voordelen van het snoeien van planten in de winter is de belangrijkste reden het gezond houden van de struiken en bomen. Geen plant groeit goed als hij niet gezond is. Houd de bomen en struiken in goede conditie door het afknippen van ziek hout en beschadigde of dode takken. Hiermee voorkom je verdere aantasting van het nog wel gezonde hout. Door het afknippen van ziek en dood hout geef je de plant meer ruimte om nieuwe scheuten te vormen die wel gezond zijn!

Kleurrijke takken

Er zijn een aantal planten die prachtige winterstengels krijgen als ze regelmatig gesnoeid worden. De kornoelje en de schietwilg zijn hier voorbeelden van. Deze twee planten snoei je in de winter tot net boven de grond af, waardoor in de volgende winter de takken heel kleurrijk zijn. Let wel op: er zijn namelijk verschillende soorten Kornoelje, de gele Kornoelje kun je bijvoorbeeld het beste pas in juni of juli snoeien.

Materiaal

Veel mensen zien er tegenop om te beginnen met het snoeien in de winter, maar met de juiste en machines is het zo gepiept. Met goed gereedschap zie je eigenlijk direct al resultaat en zul je merken dat het helemaal niet zoveel moeite en tijd kost. Als je let op de ontwikkeling van planten en als je veel aan het werk bent in de tuin leer je er al veel over.

Alles, van de groei van de plant tot aan de verzorging, is afhankelijk van de omstandigheden in de tuin. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld de grond, het klimaat en de ligging. Niet alles wat beschreven staat op de kaart die je bij de plant krijgt klopt volledig. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de plant een stuk hoger wordt dan dat op de kaart staat. Met snoeien en knippen van planten gaat je plant bijna nooit dood, dus ga met een gerust hart aan het werk in jouw tuin!

Welke planten kun je in deze tijd snoeien?

Met een paar uitzonderingen daargelaten, kun je vrijwel elke plant snoeien in de winter. Bijvoorbeeld de esdoorn, de haagbeuk en de berk zijn van die planten en bomen die je beter niet in de winter kunt snoeien omdat de sapstromen op dat moment al in gang komen. Als je deze planten snoeit kunnen ze doodbloeden. Blauwe regen kun je wél snoeien in de winter, doe je dit niet met enige regelmaat dan verandert jouw tuin al snel in een oerwoud!

“Met een paar uitzonderingen daargelaten, kun je vrijwel elke plant snoeien in de winter.”

Als je een druif in je tuin hebt kun je deze het beste tussen november en januari snoeien op het moment dat het niet vriest! De druif is in deze periode in rust, dus de kans op doodbloeden is dan zeer klein. Ook de kiwi kun je snoeien in januari of december voor de bevordering van de groei. Wanneer je de nieuwe scheuten van het siergras ziet verschijnen in de tuin, dan kun je de pollen siergras afknippen tot net boven de grond.

Huur jouw apparatuur bij WIVO!

Bij WIVO kun je veel verschillende machines huren. Zo hebben wij een heggenschaar én een kettingzaag te huur. Mocht je gelijk naast het snoeien ook nog andere werkzaamheden gaan verrichten om jouw tuin winterklaar te maken dan verhuren wij ook nog andere machines. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze verhuurpagina of neem contact met ons op.

WIVO Deurne en Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag verhuur

1
Verhuur
2
Kies je machine
3
Datum en tijd
4
Jouw gegevens

Het reserveren van machines

Fijn dat je ervoor kiest om bij ons een machine te huren! Het is belangrijk dat je een aantal dagen van te voren de machine op jouw naam laat reserveren. Zo creeëren we een beter overzicht over de beschikbaarheden van de machines, voor jou als klant, maar ook voor ons zelf.

Met het invullen van dit formulier doe je een aanvraag voor het reserveren van één of meerdere machines. LET OP: Het invullen van dit formulier is nog geen definitieve reservering. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op voor de bevestiging. Het kan wel eens voorkomen dat een machine niet meer beschikbaar is.

Lees ook onze verhuurvoorwaarde

Kies je machine

Onze transporttarieven:
Binnen 20km = €65,-
Overige plaatsen = €105,-

Levering *

Indien wij de machine dienen af te leveren, hieronder graag het afleveradres vermelden.

Straatnaam
Huisnummer
Toevoeging
Postcode
Plaats
Datum ophalen / leveren *
Datum terugbrengen / laten ophalen *
Naam *
Achternaam *
Bedrijfsnaam
Email *
Telefoonnummer *
Postcode *
Plaats *
Straatnaam *
Huisnummer *
Toevoeging
Opmerking

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?