Alles over het verticuteren van jouw gazon!

gazon

Verticuteren is erg belangrijk bij het onderhoud aan jouw gazon. Het is verstandig om het gazon minimaal één keer per jaar, in het voorjaar, te verticuteren. Het is echter beter om dit in het najaar nog eens te herhalen. In dit artikel lees je alles over het verticuteren van jouw gazon!


Waarom verticuteren?

Naast water en voeding hebben de wortels van gras ook lucht nodig. Door het gazon te verticuteren wordt de grond losgemaakt en haal je vilt en moslaag eenvoudig weg. Met het verticuteren van het gazon voorkom je mosvorming en het zorgt voor een goede groei van het gazon! Verticuteer het gazon in het voorjaar en herhaal dit in het najaar. In deze maanden groeit het gazon het beste en zal het snelst herstellen als dat nodig is.

Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Twee weken voorafgaand aan het verticuteren is het verstandig de nodige voorbereidingen te treffen. Eerst bemest je het gazon met gazonmest, vervolgens strooi je kalkkorrels en een mosbestrijder. Het gazon krijgt hierdoor echt een boost waardoor het vol in de groei is wanneer je wil verticuteren, dit komt het herstel van het gras ten goede. Tijdens het verticuteren kunnen er kale plekken ontstaan door het verwijderen van het onkruid en mos. Het is verstandig om hierna het gazon dus door te zaaien!

gazononderhoud - verticuteren
Zorg dat je het gazon voorbereid!

Een onkruidbestrijdingsmiddel dat geschikt is voor gazons kun je goed gebruiken wanneer er veel onkruid aanwezig is in het gazon. Wij kunnen je hierover goed informeren welk bestrijdingsmiddel je nodig hebt. Als het onkruid voor het grootste gedeelte al afgestorven is, dan kun je de restanten verwijderen tijdens het verticuteren. Het aanwezige mos moet je bestrijden voor het verticuteren. Vraag bij ons na wat de mogelijkheden zijn en welke materialen je hiervoor nodig hebt.

Welk gereedschap en materialen heb ik nodig?

Ten eerste heb je een verticuteerhark of machine nodig. Afhankelijk van de grootte van het gazon kun je hier een keuze uit maken. Ook heb je een riek, bladhark, kruiwagen en bezem nodig voor het verticuteren van jouw gazon. De kruiwagen en de bezem maken het opruimen van het onkruid en het mos een stuk makkelijker. De benodigde materialen zijn kunstmest en bestrijdingsmiddel voor het onkruid. Welke producten jij het beste kunt gebruiken kun je het beste even bij ons navragen, wij helpen je graag!

Hoe ga je te werk?

Voordat je begint met verticuteren zorg je ervoor dat het gras vochtig is. Vervolgens maai je het gras en verwijder je het maaiafval. Wanneer je dit niet verwijdert kan het zo zijn dat je moeilijker bij de mossen en het onkruid komt. Daarna stel je de messen van de verticuteermachine af, dit is ongeveer één centimeter diep bij een dikke viltlaag en bij een dunne viltlaag is dat 0,5 centimeter. Wanneer je met de hand verticuteert moet je hier ook rekening mee houden.

verticuteermachine
Een verticuteermachine is tevens bij ons te huur!

Begin met verticuteren in de lengte richting, je gaat dus in rechte banen in de lengte over het gazon heen. Daarna verticuteer je het hele gazon nogmaals, maar dan in rechte banen in de breedte.  Nadat je dit gedaan hebt hark je de dode mossen uit het gras en zaai je kale plekken in. Mochten deze plekken heel groot zijn kun je er ook voor kiezen om nieuwe graszoden aan te leggen. Na het verticuteren bemest je het gazon.

Tips bij het verticuteren

Je hoeft in principe het gazon maar twee keer per jaar te verticuteren, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Mocht het gazon erg veel mos of onkruid bevatten dan mag je gerust in het najaar een tweede keer verticuteren. Het afval van het verticuteren kun je het beste niet gebruiken als natuurlijke bemesting. Wanneer je deze compost opnieuw gebruikt zaai je het onkruid en mos net zo goed weer terug in de bodem. Het beste kun je dit afval dus gewoon in de GFT-afvalbak gooien.

WIVO Deurne & Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?