Alles over het zaaien van gras!

Het aanleggen van een gazon kan op veel verschillende manieren. Eén van deze manieren is het zaaien van gras. Zelf het gras zaaien is geen lastige en ingewikkelde klus, maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven wij je een aantal tips!


Wanneer zaai je het gras?

Er is geen bepaald moment waarop je het gras het beste kan zaaien, dit kan namelijk het hele jaar door. Het kan dan ook voorkomen dat de zaden op het moment van zaaien zich niet in de goede groeiomstandigheden bevinden. Ze wachten met kiemen tot de omstandigheden weer goed zijn. Een risico hierbij is wel dat de zaden die je gezaaid hebt opgegeten kunnen worden door vogels en dus niet gaan groeien.

“De groeiomstandigheden zijn het beste in het voor- en najaar!”

De groeiomstandigheden zijn het beste in het voor- en najaar, dus het beste is om tot die tijd te wachten. Het zaad ontkiemt dan sneller en zo kunnen vogels het niet meenemen. Het ontkiemen van graszaad gebeurt al bij een minimale temperatuur van tien graden. Ook vocht speelt een belangrijke rol bij het ontkiemen, dit moet voldoende aanwezig zijn in de bodem. Graszaad ontkiemt pas wanneer het vochtig wordt en de kiem leeft de eerste twee weken op zichzelf. Na die twee weken gaat het wortelen en op dat moment ligt het pas vast in het gazon.

Het beste moment om gras te zaaien

Ondanks dat er geen specifieke tijd in het jaar is om gras te zaaien, zijn er wel twee momenten in het jaar waarop het gazon het beste gezaaid kan worden. Dit is in het voor- en najaar, dan is de bodem op de juiste temperatuur voor het ontkiemen. Nog een voordeel is dat het dan veel regent, er is dus voldoende vocht in de bodem voor het graszaad om te ontkiemen.  

gras zaaien

In het vroege najaar is de bodem nog warm van de zomer, dit maakt het voor de graszaden dus makkelijker om te ontkiemen. Ook de combinatie van deze warmte met veel vocht zorgt voor een broeierige plek. Start met het zaaien van het graszaad nadat de droogste én warmste periode van de zomer voorbij is. Het voorjaar is ook een goed moment om het gras te zaaien maar iets minder ideaal als in het vroege najaar. De bodemtemperatuur is dan een heel stuk lager omdat je net uit de winter komt.

Hoe zaai je het gras?

Zorg ervoor, voordat je begint met het zaaien, dat al het onkruid en gras weg is. Dit kun je eenvoudig doen met een grassenverdelger. Een bijkomend nadeel hiervan is dat je pas na een aantal weken kunt gaan zaaien. Als de bodem helemaal schoon is kun je gaan spitten. Hierbij haal je ook de wortels van ander afval weg. Spit de bodem zo’n 25 tot 30 centimeter. Na het spitten geef je de bodem mestvoeding voor het jonge gras, gebruik hiervoor een meststof op basis van organische meststoffen.

“Bemest de bodem na het spitten met meststof op basis van organische meststoffen!”

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is de bodem nu goed voorbereid op de graszaden. Zaai de graszaden zo regelmatig mogelijk. Hierna hark je de graszaden zachtjes de grond in. Wanneer het niet regent moet je het gras voldoende water geven. Geef niet té veel water. Daarnaast is het heel verstandig om niet over het pas gezaaide gras te lopen. Dit mag pas weer als de zaden voldoende zijn ontkiemd.

Wanneer maai je het gras?

Als het gras de lengte van zo’n tien centimeter heeft bereikt is het tijd om het gras voor het eerst te gaan maaien. Let erop dat je het gras niet te kort maait. Het is raadzaam om één keer per week het gras te maaien, niet korter dan vijf centimeter. Gebruik bij veel onkruid een onkruidverdelger.

Maai het gras één keer per week niet korter dan vijf centimeter!

Graszoden leggen of zelf gras inzaaien?

Bij het aanleggen van een gazon heb je dus twee keuzes, inzaaien of graszoden leggen. Het grootste verschil tussen deze twee methodes is de tijd die nodig is om een ‘echt’ gazon te krijgen. Met het zaaien van graszaden kan het even duren voordat er eindelijk een mooi gazon tevoorschijn komt. Met het leggen van graszoden heb je daar geen last van, na één à twee weken heb je al een prachtig gazon liggen. Het zelf zaaien van graszaden kost ook meer tijd en moeite dan het aanleggen van graszoden.

Aanleggen gazon
Het grootste verschil tussen het zaaien van graszaden en het leggen van graszoden is de tijd die nodig is voor het verkrijgen van een mooi gazon!

WIVO Deurne & Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Bestel direct jouw graszoden

Hoeveel m2 wens je te bestellen? *
Ik wil de graszoden *
Op welke datum wil je de graszoden ontvangen?
Email *
Naam *
Telefoonnummer
Plaats *
Postcode *
Straat *
Huisnummer *

Aanvraag verhuur

1
Verhuur
2
Kies je machine
3
Datum en tijd
4
Jouw gegevens

Het reserveren van machines

Fijn dat je ervoor kiest om bij ons een machine te huren! Het is belangrijk dat je een aantal dagen van te voren de machine op jouw naam laat reserveren. Zo creeëren we een beter overzicht over de beschikbaarheden van de machines, voor jou als klant, maar ook voor ons zelf.

Met het invullen van dit formulier doe je een aanvraag voor het reserveren van één of meerdere machines. LET OP: Het invullen van dit formulier is nog geen definitieve reservering. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op voor de bevestiging. Het kan wel eens voorkomen dat een machine niet meer beschikbaar is.

Lees ook onze verhuurvoorwaarde

Kies je machine

Onze transporttarieven:
Binnen 20km = €65,-
Overige plaatsen = €105,-

Levering *

Indien wij de machine dienen af te leveren, hieronder graag het afleveradres vermelden.

Straatnaam
Huisnummer
Toevoeging
Postcode
Plaats
Datum ophalen / leveren *
Datum terugbrengen / laten ophalen *
Naam *
Achternaam *
Bedrijfsnaam
Email *
Telefoonnummer *
Postcode *
Plaats *
Straatnaam *
Huisnummer *
Toevoeging
Opmerking

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?