Alles over winterbemesting van het gazon!

Het is verstandig om het gazon zo’n drie keer per jaar te bemesten. Nu we alweer in oktober zitten, is het tijd om de derde keer het gazon te bemesten met winterbemesting. Alles over de winterbemesting van jouw gazon lees je in dit artikel.


Waarom winterbemesting in plaats van ‘gewone’ mest?

Om het gazon goed de winter door te helpen is winterbesting zeer aan te raden. Wintermest bevat stoffen die essentieel zijn bij het gezond houden van het gazon in de winter. Eén van die stoffen is kalium, deze stof is een erg belangrijke factor bij de gazonbemesting. Het verschil tussen zomer en wintermest is dat in de zomer het gazon een flinke oppepper krijgt in een korte tijd en dat er een hoge stikstofwaarde (N) in zit en een bescheiden fosforwaarde (P) in zit. Hierdoor wordt het gazon in een korte tijd weer groen als het groeizaam weer is.

“Winter en zomermest verschillen van elkaar, laat je hierover goed adviseren!”

In wintermest zit veel kalium (K), dit zorgt ervoor dat het gazon afgehard de winter in gaat. De kleine hoeveelheid magnesium die in de wintermest verwerkt zit zorgt voor de groene kleur in de winter. Fosfor (P) zorgt er weer voor dat de groei van het mos onderdrukt wordt in de winter. Met een wintermest (gecoate korrel) die stikstof bevat zorg je ervoor dat het gazon in het vroege voorjaar weer een snelle start krijgt met het groeien!

Welke mest kan ik het beste gebruiken voor de winter?

Wij bij WIVO bevelen het merk Granucote en het merk Aegten. Granucote CRF verzekert jou van een gecontroleerde afgifte van stikstof. De wintermest van het merk Granucote werkt langer (vijf tot zes maanden) in vergelijking met de wintermest van Aegten. De mest van Granucote heeft een duration coating en is hiermee uniek binnen Europa.

Granucote en…
… Aegten zijn twee goede merken winterbemesting!

Omdat deze mest zolang werkt zorg je voor een duurzaam en kwalitatief hoogwaardig gazon. Daarnaast onderscheiden deze twee merken zich door het hoge coatingspercentage. Om erachter te komen welke wintermest het beste past bij jouw gazon en jouw situatie kun je het beste bij ons langskomen. Wij geven jou advies op maat en laten je met het juiste product de deur uitgaan.

Welke voorbereidingen moet ik treffen voor het bemesten?

Vóór het bemesten van het gazon, is het raadzaam om kalk te strooien over het gazon. Dit kan zowel in het voor- als najaar gedaan worden. Het kalk strooien gazon zorgt ervoor dat de PH-waarde van de bodem weer op het juiste niveau komt en zo kunnen de meststoffen beter worden opgenomen door de bodem.

“Door het gazon met kalk te bestrooien is de PH-waarde weer op een goed niveau voor de winterbemesting!”

Hoe bemest ik het gazon?

Het gebruik van een strooiwagen is het handigst als je het gazon gaat bemesten. Op deze manier worden alle meststoffen op de juiste manier verdeeld en is de kans kleiner dat er een deel over wordt geslagen. Mocht je niet beschikken over een strooiwagen dan kun je natuurlijk ook met de hand het gazon bemesten. Dit gaat als volgt: maak een vlakverdeling op het gras, zodat je weet wat je al hebt gehad en wat niet. Met een maatbeker bepaal je aan de hand van de oppervlakte hoeveel wintermest je nodig hebt.

Zelf geen strooiwagen in huis? Huur er dan eentje bij WIVO!

Bestrooi het gazon per vlak en zo nauwkeurig mogelijk zodat je niets vergeet. Na het bemesten is het verstandig het gazon te beregenen, mits het natuurlijk op korte termijn gaat regenen. Zorg ervoor dat de korrels niet weggeduwd worden. De eerste 24 uur na het bemesten mag er niet op het gazon gelopen worden. Tip: bemest het gazon aan het begin van de avond en besproei het meteen goed, besproei na een half uur het gazon nogmaals voor een korte periode.

WIVO Deurne & Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?