Automatische beregening – Vier punten om op te letten!

automatische beregening

Ben jij van plan om een automatische beregening aan te leggen in jouw tuin? Lees dan snel verder, want in dit artikel geven wij vier punten waar je rekening mee moet houden bij de aanleg van een beregeningsinstallatie!


1. Het beregeningssysteem

Er zijn meerdere systemen voor het aanleggen van een automatische beregening en er zijn verschillende soorten sproeiers en druppelslangen. Als je het gazon wil besproeien zijn pop-up sproeiers de beste uitkomst. Door de waterdruk komen de sproeikoppen omhoog, als er geen waterdruk is liggen de sproeiers in het gazon. Zo kun je er eenvoudig overheen maaien. De afstand en de hoeveelheid water kun je gemakkelijk zelf afstellen.

Een pop-up sproeier is dé uitkomst voor het besproeien van het gazon!

Druppelslangen bieden een goede uitkomst bij het beregenen van de kanten. Deze slangen worden zigzaggend tussen de planten gelegd en bevochtigen de planten door middel van de kleine gaatjes die in de slang zitten.

2. Diepte beregeningsslangen

Wij raden je aan om de beregening minimaal 65 centimeter diep aan te leggen. De grond kan namelijk tot wel 60 centimeter diep bevriezen. Om te voorkomen dat het beregeningssysteem bevriest en mogelijk kapot gaat adviseren wij een diepte van 65 centimeter. Daarnaast is het aanleggen van een beregeningsinstallatie boven de grond niet erg handig in verband met de kans op bevriezen. Je zou dus ook zonder te graven een beregeningsinstallatie aan kunnen leggen, alleen dit bevordert niet de levensduur van het systeem.

Het aanleggen van een beregeningsinstallatie!

Of je nu een beregeningsinstallatie aan wil laten leggen of zelf aan wil leggen, wij staan voor je klaar. Als je zelf aan de slag wil gaan, dan maken wij graag een ontwerp voor de beregening in jouw tuin. Zo weet je zeker dat alles op de goede plek ligt en voorkom je té veel of té weinig beregening op bepaalde plekken. Wil je de beregeningsinstallatie aan laten leggen? Dan kun je uiteraard ook bij WIVO terecht, bekijk hier de mogelijkheden of neem contact op met onze vertegenwoordiger Teddo Janssen (06-29012520) voor een vrijblijvende afspraak op locatie.

Zo zie je maar dat je over het ontwerp echt goed moet nadenken, wij adviseren daarom ook het ontwerp door ons te laten maken!

3. Grondwater versus leidingwater

Beschik je over een grondwaterpuls met waterpomp, dan is het heel verstandig om hier gebruik van te maken. Voor grondwater hoef je namelijk niet te betalen én het bespaart leidingwater. Het enige nadeel hiervan is dat het stroom verbruikt. Mocht je niet beschikken over een grondwaterpuls kun je er wellicht ook een laten plaatsen. Dit kunnen wij bij WIVO uiteraard voor je regelen!

Het gebruik van grondwater bij de beregening van het gazon is geheel gratis!

Naast grondwater kun je natuurlijk ook gebruik maken van leidingwater of regenwater. Als de tuin niet beschikt over een buitenkraan, dan wordt het beregenen van jouw gazon met leidingwater erg lastig. Daarnaast bevat leidingwater veel kalk wat achter kan blijven op planten en het gazon, regenwater bevat dit in veel minder mate! Als je gebruik wil maken van regenwater moet je gebruikmaken van een bak of ton die het water opvangt en een pomp die het regenwater naar de sproeiers pompt.

“Naast grondwater kun je natuurlijk ook gebruik maken van leidingwater of regenwater.”

4. Wanneer beregenen?

Tot aan de zomer is het niet nodig om de tuin te beregenen. Er is dan voldoende neerslag waar de tuin water vandaan kan halen. Wanneer het zomer wordt of als het erg droog is kun je beginnen met het beregenen. Het beste tijdstip om dit te doen is vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag. Als je beregent in de middag kun je het gazon namelijk verbranden.

Beregenen gazon
Het beste kun je het gazon in de vroege ochtend of in de avond beregenen!

In de winter is het niet nodig om te beregenen omdat er dan voldoende neerslag valt. Daarnaast wordt beregenen als het vriest zelfs afgeraden. Als je dit wel doet, dan kan de beregeningsinstallatie kapot gaan en dat is natuurlijk erg zonde.

Is automatische beregening iets voor mij?

Het beregenen van de tuin kan volledig geautomatiseerd worden. Bij een automatische beregening bekijken we een aantal factoren zoals schaduw, grondsoort en planten. Aan de hand van deze factoren stellen wij een beregeningsschema op.

“Het beregenen van jouw tuin kan volledig geautomatiseerd worden.”

Ben je niet thuis, maar moet jouw beregeningsinstallatie ingeschakeld worden? Geen probleem, via een app op je telefoon heb je volledige toegang tot het beregeningssysteem. Het systeem kan zelfs gekoppeld worden aan de weersverwachtingen die het schema hierop aanpassen. De app biedt ook de mogelijkheid om eventuele problemen op te lossen.

WIVO


Benieuwd naar de kosten van een automatisch beregeningssysteem? Dit hangt af van een aantal factoren en is voor iedere tuin anders. Wil jij weten hoeveel dit kost voor jouw tuin? Neem dan contact op met onze vertegenwoordiger Teddo Janssen ((0493) 314 656) voor een vrijblijvende afspraak op locatie!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?