We zitten alweer in maart en dat betekent dat het voorjaar bijna zijn intrede doet. Hoog tijd om de tuin weer in topconditie te brengen. In dit artikel geven we vier tips voor het gazononderhoud in het voorjaar!
1. Verticuteren
Na de winter moet het gazon zich herstellen, zo bevat het gazon vaak mos, onkruid en dode grasresten. Om het gazon weer in topcondititie te krijgen voor de lente aanbreekt is de eerste stap in het gazononderhoud het herstellen van het gazon. Een gazon dat niet bemest wordt en weinig zon krijgt zal eerder mos bevatten. Om dit weg te krijgen is het verstandig om het mos te bestrijden met een mosbestrijder om het vervolgens na ongeveer een week weg te harken.
“Een gazon dat niet bemest wordt en weinig zon krijgt zal eerder mos bevatten!”
Wanneer je naast mos ook te maken hebt met onkruid, dan kun je ook een 3 in 1 product gebruiken voor zowel het mos als het onkruid. Wanneer je dit hebt gedaan is het gazon toe aan een verticuteerbeurt om de viltlaag uit het gazon te halen. Het verticuteren zorgt ervoor dat het gras dieper groeit. Wanneer je zelf geen verticuteermachine in huis hebt kun je er natuurlijk ook eentje huren bij WIVO!
2. Kalk strooien
Kalk strooien op het gazon is nodig omdat de grond een bepaalde zuurtegraad moet hebben om het gras goed te kunnen laten groeien. Mossen houden van hele zure gronden en wanneer de grond té zuur is zal het mos het gras verdringen. Om dit te voorkomen is het verstandig om tijdens het gazononderhoud in het voorjaar kalk te strooien.
Tips bij het strooien van kalk:
- Meet de juiste hoeveelheid af. Houd rekening met één kilo per 20m2.
- Zorg dat je de kalk goed verspreidt.
- Wanneer je bij droog weer de kalk strooit, zorg dan dat je het gazon enkele keren besproeit, zodat het gazon de kans heeft om de kalk in zich op te nemen.
- Wacht na het strooien van kalk enkele weken met de bemesting.
3. Bijzaaien
Nadat de eerste en tweede stap zijn afgerond is het tijd om het gazon bij te zaaien. Er zijn verschillende redenen om het gazon bij te zaaien. Soms zitten er namelijk kale plekken in het gazon, de bezetting van het gras is laag of er zit een slechte balans in het gazon tussen de verschillende grassoorten.
Het bijzaaien van gras kun je doen enkele weken nadat je de kalk gestrooid hebt op het gazon. Dit is dus ongeveer halverwege het voorjaar. Gras ontkiemt namelijk alleen bij een minimale bodemtemperatuur van tien graden. In het midden van het voorjaar valt er regelmatig wat regen waardoor het gras zich goed kan ontwikkelen. Gebruik 500 gram graszaad per 25m2 bij het bijzaaien. Verdeel dit graszaad over de gewenste delen van het gazon en strooi vervolgens een klein laagje grond over het gazon. Wanneer dit gedaan is maak je de grond licht vochtig en herhaal je dit voor zo’n vijf tot zeven weken.
4. Bemesten
Door maaibeurten en betreding van het gazon wordt het gazon verzwakt. Door het gazon te bemesten voed je het gras goed en zal het minder last hebben van droogte, kale plekken en mos. Wij raden aan om een halve tot één kilo per 100m2 te strooien.
“Na het bemesten is het goed om een week te wachten met het maaien van het gazon!”
Het gazon kun je het beste bemesten enkele weken nadat je de kalk gestrooid hebt. Het ideale moment is wanneer er een regenbui aan zit te komen, zo kan de mest namelijk goed worden opgenomen in het gazon. Na het bemesten is het goed om een week te wachten met het maaien van het gazon. Meestal is het niet nodig om het gazon meer dan één keer per jaar te bemesten, tenzij er veel op gespeeld wordt, dan kun je in juni en september het bemesten nog eens herhalen. Wanneer het gazon net is aangelegd, is het verstandig om vier tot zes weken nadien het gazon te bemesten!
WIVO
Bij WIVO hebben wij alle producten en machines in huis voor het gazononderhoud in het voorjaar. Bekijk hier alle machines die wij verhuren en hier onze showroom producten, of neem contact met ons op voor alle mogelijkheden!