Grasmaaien versus mulchen

Robotmaaier Husqvarna

Het meest voorkomende onderhoudsklusje in de tuin is vaak toch wel grasmaaien. In het groeiseizoen moet het gras vaak wel wel één of twee keer per week gemaaid worden. Wist je dat je naast het grasmaaien ook het gras kunt mulchen? Meer weten over deze twee manieren van gazononderhoud? Lees dan snel verder!


De composthoop

Natuurlijk kun je in de tuin aan de slag gaan met de oude en vertrouwde grasmaaier. Na het maaien verzamel je zelf al het maaiafval en voer je het af. Dit kan veel tuinafval opleveren, veel tuinafval betekent ook volle gft-containers en misschien wel extra ritjes naar de milieustraat om het tuinafval weg te brengen.

“Met het maaien van gras heb je vaak veel tuinafval dat je moet afvoeren!”

In plaats van al het tuinafval af te voeren zou je als alternatief ook een composthoop in de tuin kunnen maken, zodat je het later nog ergens voor kunt gebruiken. Om deze compost te kunnen gebruiken heb je wel meer nodig dan alleen het afval van het gras zelf. Het gras zelf heeft niet voldoende voedingsstoffen om als mest te dienen, het is namelijk geen gevarieerde mest.  

Wat is mulchen en hoe gaat dat?

Bij mulchen worden de grassprieten die gemaaid worden versnipperd tot hele kleine stukjes. Bij mulchen heb je dus weinig tot geen tuinafval én heb je meteen goedkope gazonmest. De versnipperde stukjes gras worden door de mulchmaaier weer over het gehele gazon heen geblazen en dus goed verspreid.

Mulchen zorgt voor een natuurlijke bemesting van het gazon!

Het mulchmaaien van gras kan alleen gedaan worden als het gras droog is, anders plakt alles aan elkaar vast en kan het niet goed verspreid worden. Daarnaast mag de lengte van het gras niet meer dan acht à negen centimeter zijn. Als het gras langer is wordt het mulchmaaien een stuk lastiger. De kleine grassnippers zitten boordevol met goede en nuttige voedingsstoffen voor het gras. Ook hebben de grassnippers veel vocht dat de bodem beschermd tegen droogte, vooral in de zomer is dat erg nuttig!

Voor- en nadelen mulchmaaien

Een van de voordelen van het gebruik van een mulchmaaier ten opzichte van een normale grasmaaier is dat het een stuk sneller gaat. Je hoeft minder tijd te besteden aan het verzamelen van de grassprieten en het bemesten van het gazon. Naast dat mulchmaaien veel tijd scheelt, scheelt het ook in de kosten. Je hoeft namelijk niet meer naar de milieustraat te rijden als je gft-container vol zit van al het tuinafval én je hoeft geen mest meer te kopen voor het gazon.

“Met een mulchmaaier ben je een stuk sneller klaar, dan met een normale grasmaaier!”

Een nadeel bij het mulchmaaien is dat het maaisel op het gazon blijft liggen. Wanneer je bijvoorbeeld direct na het mulchen op het grasveld gaat lopen, dan blijft alles aan je schoenen plakken. Bij het mulchen wordt er ook onkruid versnipperd wat dan ook weer verspreid wordt over het gazon, dit kun je voorkomen door voor het mulchmaaien het onkruid uit het gazon te halen. Ook komt er een viltlaag op de bodem van het gazon, zo kunnen voedingsstoffen minder goed of zelfs helemaal niet opgenomen worden door de bodem. 

De aanschaf van een mulchmaaier

De aanschafprijs van een mulchmaaier komt gemiddeld iets hoger uit dan de aanschaf van een normale grasmaaier. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook grasmaaiers met een motor die over een mulchfunctie beschikken. Erg handig! Dat betekent dat je met een grasmaaier met mulchfunctie niet alleen geld en tijd bespaard, maar ook nog eens ruimte in de schuur!

Kom langs in onze showroom voor een passend advies!

Natuurlijk kun je altijd bij ons langskomen in de showroom of contact met ons opnemen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Wij hebben verschillende mulchmaaiers in het assortiment!


WIVO Deurne en Grashoek

Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?