Handige tips en weetjes voor het tuinieren in de herfst!

Elk seizoen valt er wel iets te tuinieren, zo ook in de herfst! Met handige tips en weetjes uit dit artikel kun jij in de herfst aan de slag in jouw tuin om hem zo goed mogelijk voor te bereiden op de winter. Lees snel verder!


Verticuteren en bijzaaien

Aan het begin van de herfst is de bodem vaak nog vrij warm. In deze periode kun je de kale plekken in het gazon nog goed bijzaaien. Het is hierbij raadzaam om hetzelfde grasmengsel te gebruiken als het gras wat er al ligt. Voordat je hiermee aan de slag gaat verwijder je eerst het onkruid en het mos van de te behandelen plekken. Vervolgens maai je de plekken heel erg kort. Daarna gebruik je een tuinklauw voor het losmaken van de bodem. Hier zaai je dan het nieuwe graszaad zodat er weer nieuw gras gaat groeien.

“In september kun je de kale plekken in het gazon nog goed aanpakken!”

In de herfst kun je het gazon extra verzorging geven, vooral als je net weer nieuw gras hebt gezaaid. Het beste kun je hiervoor najaarsmeststof gebruiken. Doordat het kaliumgehalte in deze soort meststof hoog is, biedt het een goede bescherming tegen de vrieskou in de winter. Het maaien van het gazon mag gewoon nog gedaan worden tot het echt begint te vriezen.

Snoeiwerk

Oktober brengt de eerste koude dagen. In deze maand mag je het zwaardere snoeiwerk oppakken zoals het terugsnoeien van heggen en struiken. Alles wat ziek oogt en afgestorven takken mogen verwijderd worden. Verwijder ook de afgestorven planten en plantdelen uit de borders van je tuin. Planten die vast in de grond staan waar de bladeren vanaf gaan in de herfst mogen weggesneden worden tot de grond, deze planten kunnen dan het jaar daarna weer goed uitlopen.

tuinieren herfst - husqvarna producten
Voor het snoeiwerk hebben wij uiteraard alle producten in huis!

Hoewel oktober dus een goede maand is om planten te verwijderen en te snoeien is het ook een ideale maand om nieuwe planten in de tuin te zetten! De bodem is vaak nog redelijk warm van de nazomer, dus dan hebben ze genoeg tijd om nog te groeien voordat het in de nacht kan gaan vriezen.

Winterklaar maken

In november ga je over op het winterklaar maken van jouw tuin. Laat hierbij geen herfstbladeren op het gazon liggen, hierdoor kan er namelijk sneeuwschimmel ontstaan. In plaats van het bij elkaar harken van deze bladeren zou je ook een grasmaaier kunnen gebruiken. Het mengsel van gemaaid gras en versnipperde bladeren komen in een opvangbak terecht en kun je makkelijk composteren.

tuinieren herfst
Verwijder alle herfstbladeren van het gazon om schimmelziekten te voorkomen!

Ook bomen hebben in de herfst meer aandacht nodig nu de bladeren er allemaal af zijn. Je kunt dan namelijk de structuur goed zien en je kunt zien waar hij gesnoeid moet worden. Pitvruchtbomen bijvoorbeeld, die kunnen vaak wel een snoeibeurt gebruiken. Het snoeien van dit soort bomen hoeft niet direct te gebeuren maar wel voor maart! Winterharde planten hebben wel regelmatig water nodig.

WIVO Deurne & Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?