Herstel jouw gazon met deze handige tips!

Door veel gebruik te maken van het gazon, kun je het gras beschadigen. Met veel geduld zijn deze beschadigde plekken goed te herstellen. Er zijn twee opties voor het herstellen van het gazon welke wij in dit artikel aan bod laten komen!


#1: Vernieuw het gazon

Het vernieuwen van het gazon kan noodzakelijk zijn, wanneer het gras voor een lange periode gebruikt is. Is het te zien dat er veel plezier aan het gazon beleefd is, dan is het tijd geworden voor een compleet nieuwe grasmat. Veel onkruid en hardnekkig mos wat heel moeilijk verwijdert kan worden kan ook een aanleiding zijn om een nieuwe grasmat aan te leggen. Het vernieuwen van het gazon is onder te verdelen in drie fasen. De eerste fase is het treffen van de nodige voorbereidingen. Vervolgens ga je over op de tweede fase, het zaad zaaien óf het leggen van graszoden. De derde fase is de nazorg van het gazon. Deze drie fasen komen hieronder aan bod.

Voorbereiding

De eerste fase bij het vernieuwen van het gazon is voorbereiding. Tijdens deze voorbereiding maak je de grond waar het gazon moet komen te liggen of waar het moet gaan groeien gereed. Het verwijderen van planten, stronken en wortels is hierbij belangrijk. Vervolgens is het verstandig om de grond te voorzien van een laag gazongrond Deze grond moet daarna ook weer geëgaliseerd worden.

graszoden - gazon herstel
Bij vernieuwing van het gazon zorg je ervoor dat de grond goed voorbereid is op een nieuwe grasmat!

Zaaien of graszoden leggen

Na de voorbereidingsfase ga je over op de tweede fase: zaad zaaien of graszoden leggen. Wanneer je ervoor kiest om het gazon in te zaaien, kies dan voor het juiste graszaad. Bij WIVO adviseren wij jou graag over het beste graszaad voor jouw tuin! Als je kiest voor het aanleggen van graszoden vereist dit enige zorgvuldigheid. De zoden moeten strak tegen elkaar aan komen te liggen en let erop dat de naden verspringen!

Nazorg

Als dit allemaal in orde is ga je over op de derde en laatste fase: de nazorg. Door de beste nazorg kunnen complicaties verminderd en zelfs voorkomen worden. Besproei het gras pas op het moment dat het zichtbaar is gaan groeien en maai het gras pas als het tien centimeter lang is!

sproeien - gazon herstel
Besproei het gras pas wanneer het zichtbaar is gaan groeien!

#2: Renoveer het gazon

Grasplantjes van het gazon kunnen het soms zwaar hebben. De plantjes worden kwetsbaarder wanneer ze bijvoorbeeld bevriezen. Deze plekken worden het snelst zichtbaar op de plekken waar het gazon het meest intensief gebruikt wordt. Wanneer molshopen en mos verwijderd zijn uit het gazon, kunnen er dus kale plekken ontstaan in het gazon wat geen mooi aanzicht geeft.

“Kale plekken in het gazon geven geen mooi aanzicht!”

Verticuteren

Bij het verticuteren van het gazon zorg je ervoor dat gele plekken en mos verwijderd worden, echter zal hierdoor het gazon ook beschadigd raken. Het niet verticuteren van het gazon is natuurlijk geen oplossing voor het voorkomen van de beschadigingen. Bijzaaien is een oplossing om van de kale plekken in het gazon af te komen. Binnen veertien dagen zal het nieuwe gras al ontkiemen. Onderneem zo snel mogelijk actie als je ziet dat er kale plekken in het gazon zitten, mos en onkruid nemen deze plekken graag in! Hieronder lees je hoe en wanneer je het gras moet bijzaaien en de nazorg hiervan.

Bijzaaien

De meest passende oplossing om het gazon te vernieuwen is het bijzaaien van het gazon, hierdoor wordt het gazon weer mooi egaal en vol. Het bijzaaien kan het beste gedaan worden in het voorjaar of najaar. De temperatuur van de grond moet hoog genoeg zijn dat er voldoende vocht beschikbaar is. Maai eerst het gazon en trek vervolgens de kale plekken voorzichtig open met een hark. Heb je net geverticuteerd? Dan hoef je de kale plekken niet open te maken. Gaten in de grond kunnen opgevuld worden met aarde. Kies voor een grassoort die past bij het bestaande gras en leg de zaadjes in de kale plek. Hark de graszaadjes in en trap de grond voorzichtig aan.

gras zaaien - gazon herstel
Kies voor een graszaad dat aansluit bij het bestaande gazon!

Nazorg

De grond moet de eerste maanden na het bijzaaien niet uitdrogen, zorg dus voor voldoende water. Besproei het gazon niet té lang, vooral in het begin is het gebruik van een ‘broes’ aan te raden. Zorg ervoor dat de net ingezaaide plekken niet te veel water krijgen, want dan veroorzaak je modderbaden en dat is zeker niet nodig. Het is daarnaast verstandig om ervoor te zorgen dat de eerste twee weken niemand over het stuk ingezaaide gazon loopt. Bij een lengte van ongeveer tien centimeter mag er weer gemaaid worden!

WIVO Deurne & Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag verhuur

1
Verhuur
2
Kies je machine
3
Datum en tijd
4
Jouw gegevens

Het reserveren van machines

Fijn dat je ervoor kiest om bij ons een machine te huren! Het is belangrijk dat je een aantal dagen van te voren de machine op jouw naam laat reserveren. Zo creeëren we een beter overzicht over de beschikbaarheden van de machines, voor jou als klant, maar ook voor ons zelf.

Met het invullen van dit formulier doe je een aanvraag voor het reserveren van één of meerdere machines. LET OP: Het invullen van dit formulier is nog geen definitieve reservering. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op voor de bevestiging. Het kan wel eens voorkomen dat een machine niet meer beschikbaar is.

Lees ook onze verhuurvoorwaarde

Kies je machine

Onze transporttarieven:
Binnen 20km = €65,-
Overige plaatsen = €105,-

Levering *

Indien wij de machine dienen af te leveren, hieronder graag het afleveradres vermelden.

Straatnaam
Huisnummer
Toevoeging
Postcode
Plaats
Datum ophalen / leveren *
Datum terugbrengen / laten ophalen *
Naam *
Achternaam *
Bedrijfsnaam
Email *
Telefoonnummer *
Postcode *
Plaats *
Straatnaam *
Huisnummer *
Toevoeging
Opmerking

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?