Hoe werkt een automatische beregeningsinstallatie?

automatische beregening

Een automatische tuinberegening is erg handig wanneer je niet zelf vroeg in de ochtend op wil staan om de tuin te voorzien van voldoende water. Voordat je een automatische beregeningsinstallatie aanschaft is het natuurlijk handig om te weten hoe dit nu in zijn werk gaat. In dit artikel komen de zeven belangrijkste onderdelen van de werking van een automatisch beregeningssysteem aan bod!


De watervoorziening

Het is mogelijk om de watertoevoer die een automatische beregeningsinstallatie nodig heeft op drie manieren aan te sluiten. Zo is het mogelijk om de leidingen of slangen van het beregeningssysteem aan te sluiten op een tapkraan of reservoir. Het reservoir dient als onderbrekingstank en als buffer en wordt direct aangesloten op de waterleiding.

Een goede beregening van de tuin zorgt voor een mooi en groen gazon!

Een sloot is ook een goede optie voor de watervoorziening. Een meldingsplicht of vergunningsaanvraag voor het gebruik van oppervlaktewater (zoals een sloot) zal vaak wel een bijkomstigheid zijn. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een bron, hiermee onttrek je grondwater via een pomp met filterbuis. De diepte en grootte van de buis hangen af van de kwaliteit van het grondwater, de hoeveelheid water en het grondwaterpeil.

De pompunit, het leidingsysteem en de afsluiters

De pomp zorgt ervoor dat het water van de voorziening(en) naar verschillende plaatsen in de tuin gaat. Er zijn twee verschillende soorten pompen; bovengronds én ondergronds. De bovengrondse zijn zichtbaar en de ondergrondse liggen vanzelfsprekend onder de grond en liggen dus niet in het zicht. De keuze voor de meest geschikte pomp is volledig afhankelijk van een aantal factoren zoals de benodigde hoeveelheid water en de druk, maar is ook afhankelijk van de watervoorziening. Ook het leidingsysteem kun je zowel boven als ondergronds monteren. Ondergronds stroomt het water vanaf de pompunit via de leidingen naar de sproeiers. Bij een bovengronds leidingsysteem kun je gebruikmaken van slangen.

Om te voorkomen dat leidingen bevriezen in de winter is het advies om de leidingen minimaal 60cm diep aan te leggen.

De tuin kun je verdelen in verschillende groepen, hiervoor gebruik je afsluiters. Deze afsluiters zijn handmatig of automatisch te bedienen en sluiten bepaalde delen van het leidingsysteem af. De sproeiers worden dan verdeeld in groepen die elk worden aangesloten op een afsluiter. Door het gebruik van deze afsluiters zal de pompcapaciteit laag blijven. Daarnaast zal elk deel van de tuin naar wens worden beregend.

Sproeiers en druppelbevloeiing

Er zijn verplaatsbare en vaste sproeiers, maar ook speciale sproeiers voor een bovengronds of ondergronds beregeningsinstallatie. Deze sproeiers verdelen het water over de gehele tuin. De juiste keuze zorgt samen met de beste installatie voor de optimale waterverdeling in jouw tuin. De keuze voor de meest geschikte sproeier hangt af van de grootte van de tuin, de pomp én de planten. Wij adviseren je natuurlijk graag over de beste beregeningsinstallatie voor jouw tuin!

Sproeiers zorgen voor de meest optimale waterverdeling in jouw tuin!

Druppelvloeiing is goed toe te passen bij het beregenen van bomen, bloemen- en plantenperken, coniferen én heesters. Hiervoor is een tyleenslang met op elke gewenste afstand een gemonteerde druppelaar perfect. Dit systeem is eenvoudig aan te sluiten op pompen en/of waterleidingen. 

Besturing

Een beregeningsinstallatie is zowel handmatig als automatisch te besturen. Wanneer je kiest voor een automatische beregeningsinstallatie moet je een elektrisch besturingssysteem installeren, deze computer is eenvoudig en volledig naar wens in te stellen. Zo kan er per afsluiter de tijd van het beregenen worden ingesteld én kun je alles op afstand gemakkelijk bedienen via een smartphone of computer.

automatische beregening
Een automatische beregeningsinstallatie is gemakkelijk te bedienen via een smartphone of computer!

Ook het aansluiten van een regenmeter behoort tot de opties, hierdoor schakelt het systeem zichzelf uit wanneer er voldoende neerslag is gevallen. Een mechanische tijdklok wordt vaak gebruikt voor kleinere installaties. Wanneer je liever een handmatig beregeningssysteem wil, dan moet je vanzelfsprekend de pomp en afsluiters bedienen met de hand.

WIVO


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?