In 3 stappen naar een goed beregeningsplan!

Het maken van een goed en kloppend beregeningsplan is soms een hele opgave. Er zijn veel dingen waar je goed over na moet denken en waar je rekening mee moet houden. In dit artikel helpen wij jou naar een goed beregeningsplan aan de hand van drie stappen.


Stap 1: Capaciteit

Een goed beregeningsplan maak je door te werken naar het waterpunt. Wanneer je gaat beregenen vanaf een pomp, bekijk dan wat de capaciteit van de pomp is en welke druk van de pomp aankan. Als je deze gegevens weet, dan weet je wat het maximale verbruik in liters van een groep mag zijn.

“Bij het maken van een beregeningsplan werk je naar het waterpunt toe.”

Wanneer je gaat beregenen via een pomp is het handig om eerst het beregeningsplan op te stellen. Bij het opstellen van het beregeningsplan bekijk je wat het verbruik is en welke druk nodig is voor de zwaarste en/of grootste groep. Op basis van deze gegevens kun je de perfecte en meest geschikte pomp aanschaffen.

Stap 2: Teken een plattegrond

Maak een plattegrond van jouw tuin. Het is erg belangrijk dat dit accuraat gebeurt om alles goed in kaart te kunnen brengen. Zorg dat de verhoudingen kloppen en zet de precieze maten en afstanden erbij. Breng eerst in kaart wat je allemaal aan beregening nodig hebt in jouw tuin. Zo gebruik je bijvoorbeeld een druppelslang voor borders en hagen. Er bestaan ook ondergrondse druppelslangen die je kunt gebruiken voor het gazon. Daarnaast kun je gebruikmaken van sproeiers voor oppervlaktes, rijbakken, sportvelden en het gazon.

sproeier beregening - beregeningsplan
Gebruik sproeiers voor bijvoorbeeld het gazon!

Naast deze twee bekende soorten beregeningstechnieken kun je ook gebruikmaken van microberegening. Bij microberegening zet je druppelaars in op een specifieke plek voor een bepaalde hoeveelheid water. Je kunt deze druppelaars bijvoorbeeld gebruiken voor een bloempot op het terras of een boom die extra water nodig heeft in vergelijking met andere planten in de tuin. Ook zijn er microsproeiers op de markt. Deze kun je gebruiken voor bijvoorbeeld bloemen in een border of een moestuin.

Stap 3: Maak groepen

Nu je een plattegrond hebt gemaakt met daarin alle druppelslangen, sproeiers en de microberegening is het tijd om groepen te maken! In de eerste stap heb je bekeken wat de capaciteit is van de beregeningspomp. Elke groep mag in totaal maximaal 80 tot 90 procent van de capaciteit gebruiken. Daarnaast is het verstandig om de sproeiers en druppelslangen niet op dezelfde groep te zetten.  

Kom naar WIVO voor advies of hulp

Bij WIVO hebben we al jaren ervaring met het opstellen van beregeningsplannen. Wij raden dan ook sterk aan om het beregeningsplan door ons op te laten stellen. Het laatste wat je wil is namelijk dat een bepaalde hoek van de tuin te weinig water krijgt, waardoor het gazon geel uitslaat of de planten uitdrogen. Vervolgens is het mogelijk dat je zelf de beregening aanlegt, maar natuurlijk kunnen wij dat ook.

“Wij komen vrijblijvend langs op locatie om jouw tuin te bekijken voor het opstellen van een beregeningsplan!”

Voordat wij aan de slag gaan met het opstellen van het beregeningsplan komen wij vrijblijvend langs op locatie om te bekijken hoe de tuin eruit ziet. Aan de hand hiervan maken wij een beregeningsplan zodat de tuin water krijgt op iedere plek! Onze adviseurs hebben ruim 25 jaar ervaring en hebben voor elke tuin de juiste oplossing.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!


WIVO Deurne & Grashoek

Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?