Bij het kiezen van de juiste robotmaaier zijn er een aantal belangrijke zaken die je in je achterhoofd moet houden. In dit artikel komen vijf belangrijke stappen aan bod waarmee je rekening dient te houden bij het maken van de juiste keuze. Lees snel verder!
Stap 1: Bepaal de gazongrootte
De eerste stap is het bepalen van de grootte van het gazon. Dit doe je omdat er verschillende robotmaaiers zijn met verschillende capaciteiten. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om een robotmaaier te kopen met een werkcapaciteit van 800 vierkante meter als jouw tuin maar 100 vierkante meter is. Een iets te grote werkcapaciteit is geen probleem, zo kan de robotmaaier beter omgaan met heuvels en obstakels op het gazon.
Stap 2: Bepaal of er meerdere zones zijn
De tweede stap die je neemt om te bepalen welke robotmaaier het meest geschikt is, is het bekijken of er sprake is van slechts één zone die gemaaid moet worden of meerdere. Er kan sprake zijn van meerdere zones wanneer de grasmat bijvoorbeeld gescheiden wordt door bijvoorbeeld een voetpad. Mocht dit het geval zijn is het raadzaam om de overgebleven robotmaaiers na stap 1 te controleren op deze mogelijkheid.
“Check welke robotmaaiers in meerdere zones kunnen maaien!”
Er zijn dus robotmaaiers op de markt die zo slim zijn om over zo’n voetpad heen te rijden en te stoppen met maaien op dat moment. Als ze dan over het voetpad heen zijn maait de robotmaaier gewoon weer verder waar nodig. Mochten er dus meerdere zones van gras in jouw tuin zijn, dan is deze stap erg belangrijk naar de juiste robotmaaier. Laat jezelf hier dus goed over informeren! Kom daarvoor langs in onze showroom, of neem contact met ons op!
Stap 3: Houd rekening met overcapaciteit
Bij stap 1 kwam de overcapaciteit al ter sprake, bij stap 3 gaan we daar verder op in. Fabrikanten van robotmaaiers geven aan wat de maximale gazongrootte kan zijn voor die desbetreffende robotmaaier. Dat betekent dat wanneer jij een groter gazon hebt de robotmaaier niet alles kan maaien en je dus beter op zoek kunt gaan naar een andere. Ook verschilt het hellingspercentage per merk en model.
Houd rekening met een marge als je uitgaat van de maximale werkcapaciteit. Wanneer jouw gazon veel obstakels heeft zoals een boom, dan kun je beter gaan voor een marge van 25%. Dat betekent dus dat wanneer jouw tuin 100 vierkante meter is dat je dan kiest voor een robotmaaier met een maaicapaciteit van 125 vierkante meter. Wanneer je gazon naast de obstakels ook nog flinke hellingen heeft, doe er dan nogmaals 25% bovenop.
Stap 4: Randmaaien
Veel robotmaaiers zullen de randen van het gazon niet kunnen maaien. Dit komt omdat de begrenzingsdraad niet precies op de randen van het gazon kan komen te liggen. Een grastrimmer kan hierbij een goede uitkomst zijn voor een strak resultaat. Met zo’n grastrimmer kun je de randen van het gazon ook mooi bijsnijden. Geen zin om dit zelf te doen? Gelukkig zijn er robotmaaiers op de markt die een speciale randmaai functie hebben!
Wil je dus écht geen omkijken meer naar je gazon hebben en dus ook niet zelf aan de slag hoeven te gaan met een grastrimmer, kies dan voor een robotmaaier met een randmaai functie. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of kom langs in onze winkel!
Stap 5: Kies het gewicht
Bij de keuze tussen de verschillende robotmaaiers die na al deze stappen nog overblijven hoef je in principe niet na te denken over het gewicht omdat de robotmaaier toch de hele tijd op het gazon aanwezig is. Wel is het zo dat wanneer je een lichtere robotmaaier kiest, deze makkelijker met hellingen omgaat dan een zwaardere robotmaaier. Een lichtere robotmaaier zal ook minder zichtbare sporen achterlaten op het gazon. Iets om mee te nemen in de laatste keuze voor de perfecte robotmaaier voor jouw gazon!
Succes bij jouw zoektocht naar een robotmaaier!
WIVO Deurne & Grashoek
Volg ons op Facebook, Instagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!