Kalk strooien, dit is wat je moet weten!

kalk strooien

Wil jij in 2021 jouw gazon goed onderhouden? Zorg dan dat je deze in ieder geval instrooit met kalk en daarna goed bemest. Hiermee voorkom je mos of andere ‘lelijke’ plekken in het gazon en behoud je een mooi vol en groen gazon. In dit artikel geven wij je enkele tips & tricks over het strooien van kalk!


Waarom kalk strooien

Bij een gezonde grasmat groeit er vrijwel alleen gras in het gazon, maar helaas is dat bijna nooit het geval. Veel Nederlandse tuinen hebben een zand- of kleigrond, die uit zichzelf vrij zuur zijn. Mossen houden van deze grond en groeien daardoor sneller, wat ervoor zorgt dat het gras niet de kans krijgt om optimaal te groeien.

Het gazon wil je natuurlijk zo mooi mogelijk houden!

Door met regelmaat kalk te strooien zorg je ervoor dat de zuurgraad (pH-waarde) van je gazon goed blijft. Met de juiste zuurgraad in jouw gazon worden voedingsstoffen beter opgenomen door het gras. Daarnaast krijgt mos hierdoor minder kans om te groeien en zorg jij ervoor dat jouw gazon mooi vol en groen blijft!

Let op: kalk is geen meststof! Zorg er dus altijd voor dat je na het strooien van kalk ook voldoende voeding geeft aan het gazon.

Wanneer kalk strooien

Het is aan te raden om minimaal één keer, maar het liefst twee keer, per jaar kalk te strooien over het gazon. Het strooien kun je in principe niet te vroeg doen. Februari is bijvoorbeeld de perfecte maand voor het strooien van kalk. Zelfs als de grond bevroren is, of wanneer het sneeuwt kun je gewoon aan de slag.

Zelfs als de grond bevroren is, of wanneer het sneeuwt kun je gewoon aan de slag.

Het strooien van kalk kun je herhalen in het late najaar. Oktober of november zijn prima maanden om dit te doen. Door in het late najaar het strooien van kalk te herhalen, voorkom je mosgroei in de winter. Ook dan wil je immers dat jouw gazon op en top blijft!

Tips bij het strooien van kalk

  • Voorjaar: strooi vroeg in het jaar en wacht hierna enkele weken met de bemesting.
  • Najaar: strooi ongeveer tien dagen na de laatste bemesting de kalk.
  • Meet de juiste hoeveelheid af. Houd rekening met één kilo per 20m2.
  • Zorg dat je de kalk goed verspreid.
  • Zorg dat je bij droog weer het gazon enkele keren besproeit, zodat het gazon de kans heeft om de kalk in zich op te nemen.
Voor een optimaal gazon is het verstandig deze ook te bemesten!

Mos in het gazon, wat nu?

Mocht het zo zijn dat je mosplekken of dode grassen in het gazon hebt, dan dien je deze eerst te verwijderen. Dit kan gemakkelijk met een verticuteermachine, die tevens bij ons te huren is. Nadat het mos verwijderd is kun je kalk toevoegen, waarna je het gras opnieuw kunt inzaaien.


Wil jij advies op maat voor het onderhouden van jouw gazon? Neem dan contact met ons op voor alle mogelijkheden of loop na de huidige lockdown binnen in onze showroom!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?