Tips bij gazononderhoud met een robotmaaier!

Een robotmaaier is een goede uitkomst bij het onderhoud aan jouw gazon. Met het gebruik van een robotmaaier hoef je zelf vrijwel niets meer te doen. In dit artikel bespreken wij een aantal tips en tricks voor een perfect gazononderhoud met een robotmaaier!


Maai regelmatig het gras en gebruik scherpe messen

Maai regelmatig het gazon om de gezondheid van het gazon en de prachtige groene kleur te behouden. Daarnaast voorkomt het maaien dat het gras knikt en afscheurt, hierdoor wordt het gazon dichter. Een gezonde en schone grasmat willen we allemaal, dus is het erg van belang om regelmatig te maaeien. Een robotmaaier is een goede uitkomst voor het regelmatig maaien van het gras, je kunt namelijk zelf instellen hoevaak de maaier aan de slag gaat.

Het regelmatig maaien van het gras voorkomt dat het gras afscheurt en dat er knikken in komen!

Een robotmaaier is daarom de perfecte machine voor het gazononderhoud. Naast dat de robotmaaier scheuren en knikken voorkomt, zorgt het regelmatig maaien ervoor dat de grassprieten beter vertakken en dus zorgen voor een gezonde grasmat. Daarnaast is het van belang om scherpe messen te gebruiken. Op die manier wordt het gazon extra goed gemaaid. Daarnaast voorkomen goede scherpe messen bruine vlekken in het gazon en worden de grassprieten niet afgescheurd tijdens het maaien.

Let op het weer

Zorg ervoor dat het gazon droog is wanneer er gemaaid wordt, wanneer het gazon nog nat is en de robotmaaier gaat maaien kunnen er schimmels en bacteriën ontstaan. Ook wanneer het gazon nog nat is van de dauw kun je het beter nog niet maaien. Het handige van robotmaaiers is dat zij beschikken over regensensoren. Wanneer zij vocht detecteren verplaatst de robotmaaier zijn werkzaamheden uit zichzelf.

gazononderhoud robotmaaier - schoonmaken robotmaaier
Wanneer de rototmaaier maait bij vochtig weer, is het verstandig om de maaier schoon te maken!

Een robotmaaier kan wel in natte omstandigheden aan het werk gaan, maar dan zal het natte gras in de machine aan elkaar gaan plakken en dat komt het maairesultaat en de levensduur van de maaier niet ten goede. De robotmaaier zal in dat geval vaker schoongemaakt moeten worden. Daarnaast is het niet verstandig om te maaien en de felle zon of wanneer de temperaturen rond de 30 graden liggen. Het gazon kan verbranden wanneer je het maait met deze temperaturen. De robotmaaier kan op dat soort dagen wel in de ochtend of in de avond het gazon maaien!

Verticuteer en bemest na de eerste maaibeurt

Ergens in de maanden tussen maart en mei is het verstandig om het gazon te maaien en vervolgens ook te verticuteren. Bij verticuteren verwijder je mos, gazonvilt en onkruid, hierdoor kan het gazon beter ademen. Na het verticuteren bemest je het gazon en als dat nodig is kun je de kale plekken opnieuw inzaaien met graszaad of nieuwe grasmatten aanleggen. Een voordeel van verticuteren is dat het onkruid dat je weghaalt langdurig weg zal blijven. Het gazon is beter belucht en verliest vocht door het verticuteren.

Zaai kale plekken opnieuw in of leg nieuwe grasmatten na het verticuteren.

Wanneer je gebruikmaakt van een robotmaaier bij het gazononderhoud, worden de grassprieten die gemaaid worden ook gelijk gemulcht. De versnipperde grassprieten en dient als het ware voor natuurlijke meststof. Een handig voordeel van een robotmaaier is dat hij uit zichzelf het gemaaide gras weer kan verspreiden over het gazon! Wanneer er veel gebruikgemaakt wordt van het gazon, is de voedingsstoffenbehoefte ook hoger. Deze gebieden zijn dan meer beschadigd en hebben meer voeding nodig om te herstellen.

Let op de gazonlengte en geef veel water

Als je beschikt over een siergazon, dan is de perfecte lengte van het gazon ongeveer drie centimeter en voor speelgazon ongeveer zes centimeter. Met deze lengte heeft het gazon de mogelijkheid om beter te ademen en kan het gras het beste voorzien worden van voedingsstoffen. De lengte waarop een robotmaaier moet maaien is zelf in te stellen.

gazononderhoud robotmaaier - beregening op gazon
De lengte van het gazon kun je eenvoudig instellen voor de robotmaaier.

Daarnaast heeft het gazon veel water nodig. Wanneer het gazon niet voldoende water krijgt kunnen er vrij snel al bruine óf gele plekken onstaan in het gazon, dit heet droogteschade en de grassprieten kunnen dan afsterven. Regelmatige beregening is noodzakelijk in regenvrije periodes in de lente en zomer. Ga uit van ongeveer 15 liter water per vierkante meter per week. Ook het sproeien in de warmere periodes van het jaar kun je beter in de avond of vroeg in de ochtend doen om te voorkomen dat de zon het gazon verbrand.

Op zoek naar een robotmaaier? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden!

WIVO Beregening en tuinmachines


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?