Vijf tips bij het bemesten van het gazon!

Bij WIVO helpen we jou graag met het beste advies. In dit artikel lees je daarom vijf tips die jou op weg helpen bij het bemesten van het gazon. Bemesten is erg belangrijk om het gazon goed en gezond te houden!


Waarom gazon bemesten

Wanneer het gazon geel of lichtgroen van kleur is en je hoeft het niet zo vaak te maaien, dan is de kans groot dat jouw gazon mest nodig heeft! Mest bevat voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor het gazon om te groeien en om een mooie groene kleur te behouden. Niet alleen de kleur is een indicatie of het gazon mest nodig heeft, ook kale plekken, onkruid en mos in het gazon zijn indicaties.

gazon bemesten
Om een goed en gezond gazon te houden is het van belang dat je het gazon bemest!

Wanneer je net graszoden hebt gelegd, dan is aanlegbemesting van groot belang. De aanlegbemesting zorgt ervoor dat de wortels snel en diep wortelen, hierdoor kan er eerder op het gazon gelopen worden. Deze bemesting zorgt ervoor dat het over een langere periode geleidelijk de voeding krijgt die het gras nodig heeft. Bij WIVO kun je tevens terecht voor het aanleggen van een nieuw gazon!

Wanneer gazon bemesten

Het is verstandig om zo’n drie keer per jaar het gazon te bemesten. Het voorjaar, de zomer en het najaar zijn de beste periodes hiervoor. Wanneer de temperatuur overdag stijgt naar tien tot vijftien graden is het de ideale tijd om het gras te voeden. Het beste kan dit gedaan worden als het droog weer is, want als het regent of als het hard waait kan het lastig zijn om de mest goed te verdelen.

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Zodra het gras begint te groeien, in maart/april, kun je het beste beginnen met het strooien van korrels. In juni/juli is het tijd voor de tweede bemesting en de derde bemesting vindt plaats in het najaar. Bij deze laatste bemesting van het jaar kun je het beste gebruikmaken van speciale bemesting. Deze speciale bemesting bevat meststoffen die ervoor zorgen dat de grasmat verjongd. Zo is de grasmat beter bestand tegen de kou in de winter. De zuurgraad van de grasmat is daarnaast ook een belangrijk aspect in het onderhoud van het gazon. Hiervoor kun je het beste kalk strooien in het vroege voorjaar en in het late najaar.

Gazon bemesten

Voordat je aan de slag gaat met het bemesten van het gazon, is het verstandig om eerst het gras te maaien. Zo blijft de mest niet op het gras liggen, waardoor het beter wordt opgenomen. Na het maaien van het gras is het tijd om te bereken hoeveel mest je nodig hebt voor het gazon. In de regel is het advies om 200 gram mest te gebruiken per vierkante meter in het voor- en najaar en in de zomer 100 gram per vierkante meter.

kunstmeststrooier
Een kunstmeststrooier is ideaal voor het gelijkmatig verspreiden van de kunstmest!

De derde stap is het strooien van de mestkorrels. Dit kun je handmatig doen, maar hier kan ook een strooiwagen voor gebruikt worden. Mocht je handmatig te werk gaan, zorg dan dat er geen plekken zijn die vergeten worden en zorg voor een goede verdeling. Als de mest niet goed verdeeld wordt, groeit de ene plek van het gazon beter dan een andere plek. Een kunstmeststrooier is tevens bij WIVO te huur!

Welke mesting

Er zijn veel producten te verkrijgen voor het bemesten van het gazon. Het is belangrijk om te weten welke voedingsstoffen het gazon nodig heeft. Zo heeft het gazon de meststoffen N, P en K nodig om te groeien. Stikstof (N) is wat het gras nodig heeft voor de groei van de grassprieten, fosfor (P) is nodig voor de vorming van de wortels en kalium (K) zorgt ervoor dat het gazon bestand is tegen ziektes.

gazon bemesten
Bij WIVO hebben we genoeg gazonmest op voorraad!

Kalk in combinatie met mest

Wanneer de bodem erg zuur is, kan mos gemakkelijk groeien en worden de meststoffen die je op je gazon strooit minder goed opgenomen. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad in de bodem verlaagd wordt. Kalk met magnesium erin zorgt daarnaast voor een groener gazon. Wanneer je kalk gestrooid hebt op het gazon, wacht dan enkele weken met het strooien van de bemesting. Lees hier meer over het strooien van kalk!

WIVO


Bekijk hier meer tips & tricks voor het onderhoud aan jouw tuin en volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?