Vijf tips bij het bemesten van het gazon!

Bij WIVO helpen we jou graag met het beste advies. In dit artikel lees je daarom vijf tips die jou op weg helpen bij het bemesten van het gazon. Bemesten is erg belangrijk om het gazon goed en gezond te houden!


Waarom gazon bemesten

Wanneer het gazon geel of lichtgroen van kleur is en je hoeft het niet zo vaak te maaien, dan is de kans groot dat jouw gazon mest nodig heeft! Mest bevat voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor het gazon om te groeien en om een mooie groene kleur te behouden. Niet alleen de kleur is een indicatie of het gazon mest nodig heeft, ook kale plekken, onkruid en mos in het gazon zijn indicaties.

gazon bemesten
Om een goed en gezond gazon te houden is het van belang dat je het gazon bemest!

Wanneer je net graszoden hebt gelegd, dan is aanlegbemesting van groot belang. De aanlegbemesting zorgt ervoor dat de wortels snel en diep wortelen, hierdoor kan er eerder op het gazon gelopen worden. Deze bemesting zorgt ervoor dat het over een langere periode geleidelijk de voeding krijgt die het gras nodig heeft. Bij WIVO kun je tevens terecht voor het aanleggen van een nieuw gazon!

Wanneer gazon bemesten

Het is verstandig om zo’n drie keer per jaar het gazon te bemesten. Het voorjaar, de zomer en het najaar zijn de beste periodes hiervoor. Wanneer de temperatuur overdag stijgt naar tien tot vijftien graden is het de ideale tijd om het gras te voeden. Het beste kan dit gedaan worden als het droog weer is, want als het regent of als het hard waait kan het lastig zijn om de mest goed te verdelen.

Zodra het gras begint te groeien, in maart/april, kun je het beste beginnen met het strooien van korrels. In juni/juli is het tijd voor de tweede bemesting en de derde bemesting vindt plaats in het najaar. Bij deze laatste bemesting van het jaar kun je het beste gebruikmaken van speciale bemesting. Deze speciale bemesting bevat meststoffen die ervoor zorgen dat de grasmat verjongd. Zo is de grasmat beter bestand tegen de kou in de winter. De zuurgraad van de grasmat is daarnaast ook een belangrijk aspect in het onderhoud van het gazon. Hiervoor kun je het beste kalk strooien in het vroege voorjaar en in het late najaar.

Gazon bemesten

Voordat je aan de slag gaat met het bemesten van het gazon, is het verstandig om eerst het gras te maaien. Zo blijft de mest niet op het gras liggen, waardoor het beter wordt opgenomen. Na het maaien van het gras is het tijd om te bereken hoeveel mest je nodig hebt voor het gazon. In de regel is het advies om 200 gram mest te gebruiken per vierkante meter in het voor- en najaar en in de zomer 100 gram per vierkante meter.

kunstmeststrooier
Een kunstmeststrooier is ideaal voor het gelijkmatig verspreiden van de kunstmest!

De derde stap is het strooien van de mestkorrels. Dit kun je handmatig doen, maar hier kan ook een strooiwagen voor gebruikt worden. Mocht je handmatig te werk gaan, zorg dan dat er geen plekken zijn die vergeten worden en zorg voor een goede verdeling. Als de mest niet goed verdeeld wordt, groeit de ene plek van het gazon beter dan een andere plek. Een kunstmeststrooier is tevens bij WIVO te huur!

Welke mesting

Er zijn veel producten te verkrijgen voor het bemesten van het gazon. Het is belangrijk om te weten welke voedingsstoffen het gazon nodig heeft. Zo heeft het gazon de meststoffen N, P en K nodig om te groeien. Stikstof (N) is wat het gras nodig heeft voor de groei van de grassprieten, fosfor (P) is nodig voor de vorming van de wortels en kalium (K) zorgt ervoor dat het gazon bestand is tegen ziektes.

gazon bemesten
Bij WIVO hebben we genoeg gazonmest op voorraad!

Kalk in combinatie met mest

Wanneer de bodem erg zuur is, kan mos gemakkelijk groeien en worden de meststoffen die je op je gazon strooit minder goed opgenomen. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad in de bodem verlaagd wordt. Kalk met magnesium erin zorgt daarnaast voor een groener gazon. Wanneer je kalk gestrooid hebt op het gazon, wacht dan enkele weken met het strooien van de bemesting. Lees hier meer over het strooien van kalk!

WIVO


Bekijk hier meer tips & tricks voor het onderhoud aan jouw tuin en volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Bestel direct jouw graszoden

Hoeveel m2 wens je te bestellen? *
Ik wil de graszoden *
Op welke datum wil je de graszoden ontvangen?
Email *
Naam *
Telefoonnummer
Plaats *
Postcode *
Straat *
Huisnummer *

Aanvraag verhuur

1
Verhuur
2
Kies je machine
3
Datum en tijd
4
Jouw gegevens

Het reserveren van machines

Fijn dat je ervoor kiest om bij ons een machine te huren! Het is belangrijk dat je een aantal dagen van te voren de machine op jouw naam laat reserveren. Zo creeëren we een beter overzicht over de beschikbaarheden van de machines, voor jou als klant, maar ook voor ons zelf.

Met het invullen van dit formulier doe je een aanvraag voor het reserveren van één of meerdere machines. LET OP: Het invullen van dit formulier is nog geen definitieve reservering. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op voor de bevestiging. Het kan wel eens voorkomen dat een machine niet meer beschikbaar is.

Lees ook onze verhuurvoorwaarde

Kies je machine

Onze transporttarieven:
Binnen 20km = €65,-
Overige plaatsen = €105,-

Levering *

Indien wij de machine dienen af te leveren, hieronder graag het afleveradres vermelden.

Straatnaam
Huisnummer
Toevoeging
Postcode
Plaats
Datum ophalen / leveren *
Datum terugbrengen / laten ophalen *
Naam *
Achternaam *
Bedrijfsnaam
Email *
Telefoonnummer *
Postcode *
Plaats *
Straatnaam *
Huisnummer *
Toevoeging
Opmerking

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?