Door je gazon goed te onderhouden kun je blijven genieten van een mooi groen en vol gazon. Alleen waar moet je dan rekening mee houden als je dit goed wil doen? In dit artikel geven wij je vijf tips voor het onderhoud aan je gazon!
1. Gazon verticuteren
Door het gazon te verticuteren verwijder je de viltlaag die in het gazon groeit. Hiermee verwijder je dus eigenlijk de moslaag en dode grassen in het gazon. Door het verwijderen van deze laag hebben de wortels weer genoeg ruimte en zuurstof om door te groeien. Voor het onderhoud aan het gazon is het is aan te raden één á twee keer per jaar het gazon te verticuteren. De beste maanden zijn in het voorjaar in maart, april en mei en in het najaar in september en oktober. In de nacht mag het hierbij niet meer vriezen en overdag moet de temperatuur boven de dertien graden zijn.
“Verticuteren kun je handmatig of machinaal doen.”
Verticuteren kun je handmatig of machinaal doen. Wanneer je maar een kleine tuin hebt kun je dit het beste handmatig doen met een speciale verticuteerhark. Wanneer je een grotere tuin hebt is het verstandig om je gazon machinaal te verticuteren met een verticuteermachine. Het voordeel van machinaal verticuteren ten opzichte van met de hand is dat je de diepte van de messen goed kunt afstellen zodat er overal gelijkmatig geverticuteerd wordt.
2. Gras inzaaien
Na het verticuteren ontstaan er mogelijk kale plekken in het gazon. Dit ziet er vanzelfsprekend niet heel mooi uit en wil je graag verhelpen. De kale plekken kun je gemakkelijk inzaaien om weer een mooi en vol gazon te creëren. Binnen enkele weken geniet jij alweer van een mooi uitziend gazon.
Voor graszaad ben je bij WIVO aan het juiste adres. Wanneer je gaat zaaien is het belangrijk dat je alle kale plekken goed inzaait en dat je het daarna goed vochtig houdt. Doe dit tot ruim na de kieming van de zaden. Een langzaam werkende gazonmest kan na enkele maanden gebruikt worden om de groei van het gras te bevorderen.
“Zorg ervoor dat je de ingezaaide stukken goed nat houdt!”
3. Kalk strooien
Voor een goed onderhoud aan het gazon, raden wij aan om minimaal één, maar het liefst twee keer per jaar kalk te strooien. Het strooien van kalk kun je niet vroeg genoeg doen, zelfs als er sneeuw ligt of als het gevroren heeft kun je aan de slag. In het late najaar kalk strooien heeft als voordeel dat je mosgroei in de winter voorkomt.
“Het vroege voorjaar is de perfect periode voor het strooien van kalk!”
Een belangrijke tip bij het strooien van kalk is dat je rekening moet houden met één kilo kalk per 20m2. Bij droog weer is het aan te raden het gazon enkele keren te besproeien na het strooien van de kalk, zodat het gazon de kans heeft het kalk in zich op te nemen. Als je besluit om in het voorjaar kalk te gaan strooien is het belangrijk om enkele weken te wachten met het bemesten van je gazon. In het najaar is het verstandig om ongeveer tien dagen na de laatste bemesting kalk te strooien.
4. Gazon bemesten
Wanneer het gras gemaaid is, verdwijnen er belangrijke voedingsstoffen uit het gras. Deze voedingsstoffen kunnen weer aangevuld worden door het gazon te bemesten. De juiste bemesting hebben wij bij WIVO in het assortiment! De beste momenten om het gazon te bemesten zijn in het vroege voorjaar (maart/april), in de zomer (juni/juli) om het gras de zomer door te helpen en het laatste mestmoment van het jaar is in het najaar (september/oktober).
Het bemesten van het gazon doe je het beste met de hand of een strooiwagen. Op de verpakking van de mest staat aangegeven hoeveel je nodig hebt per m2 gazon. Als het gazon droog is tijdens het bemesten, is het belangrijk om het gras daarna te besproeien om ervoor te zorgen dat de bodem de mest goed op kan nemen.
5. Grasmaaien
Voor een goed onderhoud van het gazon moet er natuurlijk ook regelmatig gemaaid worden. Als gras te lang wordt, krijgen nieuwe grassprieten weinig kans om te groeien omdat er minder licht op valt. Door het maaien van het gras komen er meer grassprieten en heeft het gazon een hogere dichtheid. Daarnaast heeft onkruid minder kans om te groeien wanneer het gras vaak gemaaid wordt.
“Door het maaien van het gras komen er meer grassprieten en heeft het gazon een hogere dichtheid.”
Siergras kan het beste gemaaid worden tot drie centimeter en speelgras tot vier centimeter. Dit verschil komt omdat speelgras veel te verduren heeft in tegenstelling tot siergras. Naast rekening te houden met de lengte van het gras is het ook verstandig om steeds in een andere richting te maaien. Hiermee voorkom je dat de grassprieten steeds in dezelfde richting geduwd worden. Als het erg warm is, is het beter om het gras iets langer te laten, zo kan het gras iets beter tegen de droogte.
WIVO
Bij WIVO hebben wij alle machines in huis om het gazon in topconditie te houden. Bekijk hier alle machines die wij verhuren of neem contact met ons op voor alle mogelijkheden!