Wanneer je een robotmaaier aan gaat schaffen komen daar een hele hoop factoren bij kijken. Er zijn diverse maairobots op de markt met ieder zijn eigen functies. In dit artikel laten wij je zien waarop je moet letten bij de aanschaf van een robotmaaier!
Obstakels
De robotmaaier beschikt over handige sensoren. Op deze manier kan de maairobot zonder problemen obstakels zoals een boom op het gazon tegenkomen. Als hij richting het obstakel maait, dan ziet hij het obstakel op tijd en maait vervolgens de andere kant op. Het is wel belangrijk om minder grote obstakels zoals takken en dennenappels te verwijderen voor het maaien, deze obstakels kunnen nog wel eens over het hoofd gezien worden door de robotmaaier. Als je dit niet verwijdert kan dit erg slecht zijn voor de messen van de maaier.
Wanneer er een diepe kuil in het gazon zit of een steile helling, dan zorgt de kantel-sensor ervoor dat de robotmaaier niet omvalt. Ook wanneer hij bijvoorbeeld tegen een muur zou rijden dan draait hij op tijd om, om te voorkomen dat hij hier tegenaan botst. Ondanks dat robotmaaiers dus best wel slim zijn, kunnen ze niet gemakkelijk gebruikt worden bij erg steile hellingen en trappen.
De gazongrootte
Bij de aanschaf van een robotmaaier is het belangrijk dat je kijkt naar de gazongrootte van jouw tuin. De software, accu en maaibreedte zijn factoren die bepalen hoe groot het gazon kan zijn waarop de maairobot zijn werk kan doen. Als het gazon groter is dan het maaibereik zal de robotmaaier niet goed zijn werk kunnen doen. Er zijn maairobots verkrijgbaar die tot wel 5000m2 kunnen onderhouden. Er is dus altijd wel een geschikte robotmaaier voor jouw tuin te vinden!
De accu is ook een belangrijke factor, het zou namelijk erg fijn zijn dat de robotmaaier niet stopt met maaien tijdens zijn maaibeurt. Een klein gazon volstaat met een lage accuduur omdat de maairobot niet lang bezig hoeft te zijn. Met een groter gazon heb je natuurlijk wel een langere accuduur nodig. Om erachter te komen welke robotmaaier het meest geschikt is voor jou kun je het beste even langskomen, wij adviseren jou graag!
Met of zonder begrenzingsdraad
De meeste robotmaaiers op de markt werken met begrenzingsdraad, toch zijn er ook merken die een eigen systeem hebben. Voordat de maaier aan de slag kan gaan, plaats je eerst de begrenzingsdraad. Als de robotmaaier eenmaal aan het werk gaat kan hij aan de hand van de draad weten wanneer hij de andere kant op moet gaan. Hij zal dan ook binnen de begrenzingsdraad blijven en niet erbuiten gaan. Deze draad moet je dus wel aangebracht worden in de tuin, maar gelukkig hoeft dit maar één keer 😉.
Het is verstandig om de draad te bevestigen met klemmen en haringen, dit wordt vaak meegeleverd met het draad. Naast de keuze voor een robotmaaier mét begrenzingsdraad heb je ook maairobots zonder begrenzingsdraad. Deze robotmaaiers beschikken over extra sensoren. Bij dit soort maaiers moet je er wel op letten dat je alles goed installeert!
De bediening en het laadstation
De maairobot moet je programmeren, dit is niet ingewikkeld en hoeft meestal maar één keer. Het bedienen van een robotmaaier wordt steeds beter en gemakkelijker. Maairobots van veel merken laten je de robotmaaier bedienen met een app. Het instellen van programma’s gaat dan via deze app. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de maaier elke week op dezelfde dag maait en na het maaien direct terugkeert naar het laadstation. De robotmaaier zou uit zichzelf helemaal het gras moeten kunnen maaien.
Het laadstation van de robotmaaier staat altijd in contact met de begrenzingsdraad. Bij aankoop van de maairobot krijg je deze meegeleverd. Het laadstation is het begin én eindpunt van een maaibeurt en wordt vanzelfsprekend gebruikt om de maaier weer op te laden. Het laadstation moet daarom ook aangesloten worden op het lichtnet. Een voordeel van het laadstation is dat hij niet per se droog hoeft te staan. Als het mogelijk is hem wel droog ergens neer te zetten, dan is dat uiteraard beter voor de robotmaaier.
Veel succes bij de aanschaf van jouw robotmaaier!
WIVO Deurne & Grashoek
Volg ons op Facebook, Instagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!