Welke beregeningspomp is het meest geschikt voor jou?

automatische beregening

De zomer komt steeds dichterbij en de afgelopen zomers waren erg zonnig met weinig neerslag. Heerlijk, maar voor de tuin is dat minder. Een beregeningsinstallatie biedt een goede uitkomst, maar welke beregeningspomp heb je nu nodig? In dit artikel lichten we enkele pompen toe!


Motorpomp

Om erachter te komen welke pomp het meest geschikt is voor jouw tuin, is het belangrijk om te weten of er elektriciteit beschikbaar is. Vaak is dit wel het geval, maar bij hele grote tuinen niet altijd. In dat geval is een motorpomp de beste manier om gebruik te maken bij de beregeningsinstallatie. Deze pomp draait op benzine en is dus te gebruiken zonder elektriciteit.

“Bij grote tuinen waar geen elektriciteit beschikbaar is, is een motorpomp de best optie!”

Naast grote tuinen waar elektriciteit niet binnen handbereik ligt, is een motorpomp ook goed te gebruiken bij landbouwgrond en weides. Het irrigeren van stukken grond, leegpompen van reservoirs, sloten en bassins behoort ook tot de mogelijkheden van een motorpomp. Deze pomp beschikt over een pers- en aanzuigaansluiting. Met de aanzuigaansluiting komt er water naar de pomp toe. Het is daarbij erg belangrijk dat er geen lucht in de leiding zit, dit kan ervoor zorgen dat de pomp niet optimaal zijn werk doet. Mocht er lucht in de leiding zitten, dan is het verstandig deze te ontluchten.

Beregeningspomp

De beregeningspomp wordt meestal ingezet om een gazon of tuin te besproeien. Het water dat je kunt gebruiken kan leidingwater zijn, maar ook grondwater, slootwater of vijverwater. Een beregeningspomp is zelfaanzuigend, dit betekent dat de pomp via een aanzuigslang water kan aanzuigen en verder kan pompen. Deze pompen hebben een beperkte aanzuigdiepte van acht meter. Dat betekent dat de aanzuigslang niet dieper dan acht meter moet komen te hangen, anders werkt de pomp niet.

gardenjet
Een beregeningspomp is de meest voorkomende pomp voor tuinen en gazons!

Wanneer de waterbron niet dicht genoeg bij de pomp zit en de slang nog een horizontale afstand moet overbruggen, kan deze verlengd worden met enkele meters. Het is verstandig om de aanzuigslang te verlengen met een slang die dezelfde diameter heeft. In de meest ideale situatie staat de waterbron direct naast de pomp. Zolang het water niet dieper dan acht meter ligt, is het geen probleem om naast de diepte de slang nog enkele meters te verlengen.

Hydrofoorpomp

De hydrofoorpomp is ook een zelfaanzuigende pomp. Deze pomp wordt vaak ingezet voor het besproeien van de tuin of het gazon met een regenwatersysteem en voor drukverhoging binnenshuis. Op basis van waterbehoefte gaat de pomp aan of uit. Deze pomp kan in situaties worden ingezet waarbij er altijd druk op de leiding moet staan. Bij drukval wordt de druk en het water automatisch aangevuld. Ideaal dus voor een regenwatersysteem of automatische beregeningssystemen! Let er wel op dat ook deze pomp geen water aan kan zuigen dat dieper dan acht meter ligt.

aquajet
Een hydrofoorpomp is goed in te zetten in situaties waarbij er altijd druk moet staan op de leidingen!

De pomp beschikt over een aanzuig- en persaansluiting. De aanzuigaansluiting zorgt ervoor dat de pomp water krijgt. Wanneer de pomp het water uit een bron moet halen wordt er een aanzuigslang gekoppeld aan de aanzuigaansluiting. Het uiteinde van de slang wordt in de bron gehangen. Hierbij is het erg belangrijk dat alles luchtdicht wordt aangesloten, zodat de pomp het meest effectief te werk gaat. Wanneer er toch lucht in de leiding is gekomen, kun je hem het beste ontluchten.

Bronpomp

Een bronpomp kan worden ingezet voor een regensysteem, maar meestal voor het besproeien van je tuin of gazon. De bronpomp beschikt over een smalle diameter, hierdoor kan hij eenvoudig geplaatst worden in bronnen met een diameter van ongeveer tien centimeter. Zo’n pomp wordt geplaatst in een bron zoals een grondwaterput. Vanuit deze bron pompt de pomp het water door de persuitgang. Een bronpomp is ideaal waar het water dieper zit dan acht meter. De bronpomp gaat dus verder dan een zelfaanzuigende pomp zoals een beregeningspomp of hydrofoorpomp!

SS6-SS7-SS8 - SS10SS6-SS7-SS8 - SS10
Een bronpomp gaat verder dan een zelfaanzuigende pomp!

Een motorhuis, pomphuis en aanzuigrooster zijn de drie onderdelen waaruit een bronpomp bestaat. Het motorhuis regelt dat het water wordt aangezogen in het pomphuis. Het pomphuis bevat enkele waaiers. Hoe meer waaiers het pomphuis heeft, hoe meer druk de pomp af kan geven. Nadat het water door de waaiers heen komt, gaat het naar de persuitgang. Bij de persuitgang verlaat het water de pomp. Bij deze uitgang is het koppelen van een slang of leiding mogelijk. Hier kan het water onder een hoge druk doorheen gepompt worden.

Voor een beregeningspomp ben je bij WIVO aan het juiste adres!

WIVO Deurne & Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?