Zo maak jij jouw beregeningsinstallatie winterklaar!

automatische beregening

Gedurende het najaar en de winter is er kans op vorst. Het is dan echt belangrijk om de beregeningsinstallatie in jouw tuin goed te beschermen tegen deze vorst. Als je dit niet doet kan er schade ontstaan aan de beregeningsinstallatie en dat wil je natuurlijk niet. Hoe jij de beregeningsinstallatie in jouw tuin winterklaar kan maken lees je in dit artikel!


Wat te doen met sproeileidingen?

Zorg dat er minimaal één afdruipventiel (ontwateringsventiel) in de leidingen zit naar de sproeiers. Als de waterdruk wegvalt zal dit ventiel zich openen en stroomt het water wat nog in de leidingen zit eruit. Bij het plaatsen van dit ventiel zorg je ervoor dat je hem zo laag mogelijk plaatst, zodat er geen water meer in blijft staan. Je kan er ook voor kiezen om meerdere ventielen te gebruiken.

“Plaats een afdruipventiel in de leidingen zodat er geen water in de leidingen blijft staan!”

Wat te doen met de hoofdleiding?

Als de beregeningsinstallatie gebruikmaakt van leidingwater, moet de hoofdkraan op een vorstvrije plek geplaatst worden. Een kogelkraan met ontluchting is hier de beste optie voor. Op de verdeelunit plaats je ook een kogelkraan. Door deze kogelkraan te openen en de ontluchting op de hoofdkraan, loopt het water naar het laagste punt uit de leidingen. Gebruik bij de hoofdleiding geen afdruipventielen, want er staat permanente druk op deze leidingen, dus dat zal niet goed werken.

Plaats de hoofdkraan op een vorstvrije locatie!

Wanneer de beregeningsinstallatie gebruikmaakt van een waterpomp kun je hetzelfde toepassen als bovenstaande. Het verschil hierbij is dat je de waterpomp het beste in de winter kunt verwijderen en vorstvrij ergens opslaat. Dit zorgt ervoor dat je nog heel lang kunt genieten van de beregeningsinstallatie in de tuin!

Hoe maak ik de beregeningsinstallatie winterklaar zonder compressor?

Om jouw beregeningsinstallatie in de tuin winterklaar te maken zonder het gebruik van een compressor begin je met het dichtdraaien van de hoofdkraan. Hiermee zorg je ervoor dat er geen druk meer op de installatie staat. Het water in de sproeierleidingen loopt vanzelf weg via de afdruipventielen. Draai vervolgens de spoelen op de afsluiters open. Daarna zet je de kogelkraan op de verdeelunit en open je het ontluchtingskraantje op de hoofdkraan. Het water in de hoofdleidingen zal dan vanzelf weglopen op het laagste punt.

Ook zonder compressor kun je zelf de beregeningsinstallatie winterklaar maken, zodat je er in het voorjaar weer van kunt genieten!

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt genomen kan je de beregeningscomputer uitschakelen of in ‘rain mode’ zetten. Het programma wat je had ingesteld blijft erin staan. Maak je gebruik van een kraancomputer en/of waterpomp, ontkoppel deze dan en bewaar hem op een vorstvrije plek. Alle openingen sluit je af met een draadkap om te voorkomen dat er ongedierte of vuil in de leidingen kan komen. Ook voorkom je hiermee verstoppingen in het voorjaar!

Hoe maak ik de beregeningsinstallatie winterklaar met compressor?

Beschik je over een luchtcompressor of kun je die van iemand lenen? Dan is het belangrijk om met een lage druk te werken. Ga nooit hoger dan drie bar, begin met 0,5 bar. Mocht dit te weinig zijn kun je de druk verhogen maar dus nooit hoger dan drie bar! Begin net als zonder de compressor met het dichtdraaien van de hoofdkraan. Daarna sluit je de compressor aan op de installatie. Vervolgens open je één van de afsluiters en breng je de druk geleidelijk op de installatie (niet in één keer veel druk).

“BELANGRIJK: Bij het gebruik van een compressor begin je met 0,5 bar en ga je nooit hoger dan 3 bar!”

Bekijk of de sproeiers goed doorgeblazen worden, mocht het weinig resultaat geven kun je de druk in kleine stapjes verhogen. Daarna sluit je de afsluiter weer af. Herhaal bovenstaande stappen voor alle afsluiters. Vervolgens blaas je de leiding door naar de waterpomp of hoofdkaan. Als je dit allemaal hebt gedaan schakel je de beregeningscomputer uit of zet je hem in ‘rain mode’ en ontkoppel je een eventuele waterpomp of kraancomputer en bewaar je deze op een vorstvrije plek. Ook hierbij sluit je alle openingen af met een draadkap om ongedierte en vuil uit de leidingen te houden.

WIVO Deurne en Grashoek

Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?