Zo voorkom je een te nat gazon!

gazon

Een lange periode van veel regen kan voor veel wateroverlast zorgen, waardoor het gazon te nat wordt. Hierdoor kan er onherstelbare schade komen aan het gazon. Er zijn diverse maatregelen die je kan treffen om deze schade te voorkomen. We geven je enkele tips in dit artikel!


Regelmatig beluchten

Als het voor een lange periode achter elkaar regent, kan het gras verstikken onder de hoeveelheid water. Fijnere grassoorten hebben het in deze periodes vaak het zwaarst te verduren. Wanneer het gazon te lang nat blijft, kunnen de wortels van het gras gaan wegrotten. Het regelmatig beluchten van het gazon helpt bij de opname van water door het gazon en de grond. Hierdoor ontstaan er minder of geen plassen meer op het gazon.

“Water zal beter worden opgenomen wanneer je het gazon regelmatig belucht!”

Wanneer de grond nat is, wordt het gras bij betreding aangedrukt. Op deze manier raakt de bodem verdicht, hoe vaker over het gazon gelopen wordt, hoe sneller dit gaat. Een verdichte bodem kan minder goed water en voedingsstoffen opnemen voor het gras. De bodem raakt op deze manier verzadigd met water. Zo ontstaat er op die plekken veel mos en onkruid. Door het gazon regelmatig te beluchten kun je dit probleem voorkomen.

Tevens is een gazonbeluchter bij WIVO te huur!

Kies het juiste moment om te bemesten

Wanneer het regent zakt het water diep de grond in en dit trekt alle meststoffen met zich mee. Hierdoor kan het gazon geen gebruik meer maken van de voedingsstoffen in de bodem. Het is daarom verstandig om het weerbericht in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat het gazon op tijd bemest wordt.

bemesting - artikel te nat gazon
Zorg ervoor dat je op tijd bemest, zodat het gazon goed gebruik kan maken van de voedingsstoffen!

Als het gazon niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het gras kleur verliezen, een mindere weerstand krijgen en last hebben van een onregelmatige groei. Door de verminderde weerstand is het voor het gras lastiger om te herstellen en is het vatbaarder voor diverse ziekten zoals schimmels die goed groeien wanneer het vochtig is. Het is dus echt van belang dat je het gazon op de goede tijd bemest.

De bodemstructuur verbeteren

Als de bodemstructuur goed is kan het water goed door de grond heen zakken. Grondsoorten die veel vocht vasthouden, zoals klei- en leemgrond, zijn veel gevoeliger voor te veel neerslag. Wanneer je kleigrond in de tuin hebt is het raadzaam om jaarlijks, in de winter, een laagje zand te strooien om de bodemstructuur hiervan te verbeteren. Zo kan het (regen)water makkelijker door de grond heen zakken. Wil je liever geen zand strooien, dan is het ook mogelijk om gaten in de bodem te maken die je vult met drainerend zand. Het water wordt ook dan sneller afgevoerd door middel van deze gaten.

“Grondsoorten die veel vocht vasthouden, zoals klei- en leemgrond, zijn veel gevoeliger voor te veel neerslag!”

Afwateringssysteem

Het is een slim idee om aan de rand van het gazon roostergoten te plaatsen of sleufgoten. Het overtollige water wordt opgevangen door de roostergoten en voeren het water af naar het riool. Bij de aanleg van het gazon is het verstandig om hier rekening mee te houden en dus het gazon iets af te laten lopen. Als het gazon iets afloopt richting de roostergoten kan het water eenvoudig worden afgevoerd naar het riool en heb je minder of zelfs geen last meer van een te nat gazon!

Een goed drainagesysteem ofwel afwateringssysteem is een goede oplossing voor het voorkomen van een te nat gazon. Deze systemen kun je onder de grond aanleggen. Het overtollige regenwater wordt met een afwateringssysteem afgevoerd naar het riool of naar een sloot. Naast dit systeem zijn er ook meer milieuvriendelijke systemen die het water opslaan zodat je het later kunt gebruiken en absorberen.

drainageslang - artikel te nat gazon
Een afwateringssysteem is dé oplossing voor een te nat gazon!

Extra tip

Wanneer het gras nat is, is het niet verstandig om het te maaien. Het natte gras maaien zorgt voor een verstikte bodem, doordat het gras aan elkaar geplakt zit. Door lichtgebrek zullen er kale plekken ontstaan in het gazon en dat wil je natuurlijk niet! Heb je net het gras gemaaid en begint het heel hard te regenen? Dan kun je het makkelijkst het gemaaide gras verwijderen met een bladhark om te voorkomen dat er kale plekken ontstaan in het gazon.

WIVO Deurne & Grashoek


Volg ons op FacebookInstagram & LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Interesse of een vraag?

Laat hier je gegevens achter!

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij jou thuis.

Aanvraag offerte Avant Loader

Naam*
Bedrijfsnaam
Email*
Telefoonnummer*
Voeg de gewenste extra opties toe.
Vragen/opmerkingen
Heb je een vraag?