Veelgestelde vragen

Machines

Wanneer u met een mulch-maaier maait worden de grassprieten op een perfecte manier versnippert. Als u dan het uzelf op kunt brengen om minimaal 2 tot 3 keer per week kunt maaien is een mulch-maaier de perfecte oplossing en u heeft nooit geen grasafval meer. Wanneer u mulcht heeft u bovendien als voordeel dat u minder meststof nodig heeft om een perfect groen gazonnetje te krijgen. als u van uzelf weet dat u niet 2 keer per week kunt maaien dan raden wij u aan om een gazon-maaier te kopen met opvangmogelijkheid .
Aan uw maaier zelf kunt u natuurlijk niets veranderen maar bij Honda hebben ze nu een nieuw type maaier met extra openingen op het maaidek (dan zuigt de maaier meer lucht aan en wordt de luchtstroom verhoogt en dus ook de grasstroom). 2 Ventilatoren boven op het mes versnellen de luchtstroom die het maaisel transporteren naar het uitwerpkanaal. Het uitwerpkanaal heeft een conische vorm gekregen (dit vergemakelijkt de lucht- en grasstroom naar de opvangbak). En in de opvangbak kan er meer lucht uit zodat het gras hier beter blijft liggen
Met mulchen wordt het gras gemaaid en vervolgens versnipperd tot fijne deeltjes. Deze fijn versnipperde deeltjes komen weer tussen het gazon en werkt als bemesting.
Voor 2-takt motoren (vooral handmachines) hebben we Aspen2 in onze showroom. Voor 4-takt motoren (vooral loop- en zitmaaiers) hebben we Aspen4 in onze showroom. Aspen benzine is beter voor de mens, de motor en het milieu! Lees hier meer over brandstoffen »
Voor uw machine kunt u het beste 10W-30 lawnmower olie, speciaal voor luchtgekoelde motoren gebruiken. Deze dient na maximaal 50 bedrijfsuren of minimaal 1 x per jaar vervangen te worden.

Gras

Maximaal 5mm in de grond. De bedoeling is om de grond lichtjes te breken en het mos weg te nemen. Wilt u geen nieuwe aanschaf doen? Kijk dan eens naar onze verhuur verticuteermachines.
Het gazon gezond houden bestaat niet alleen uit maaien, sproeien en bemesten. Je moet ook regelmatig kalk strooien. Kalk zorgt er voor dat de zuurgraad stijgt en de kunstmest beter opgenomen wordt door de plant. Hierdoor heb je ook minder last van mosgroei.
De beste maanden zijn maart, april, mei en in het najaar september en oktober. ’s Nachts mag het niet meer vriezen en overdag moet de temperatuur minimaal boven de 13°C zijn. Verticuteren is het weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit. Dat wil zeggen het weghalen van mossen en dode grassen in het gazon.
U kunt het beste uw gras bemesten in het vroege voorjaar. Bij voorkeur gebruikt u een mestkorrel welke langzaam wordt opgenomen, zodat uw gras de gehele groeiperiode bemest wordt.U kunt ook meerdere malen in het seizoen de standaard kunstmest gebruiken. De langwerkende kunstmest strooit u alleen in het begin van het seizoen. Deze zorgt dan voor een mooie donkergroene grasmat, het hele seizoen lang.Heeft u er ook over nagedacht om winterbemesting te strooien? Winterbemesting helpt uw gazon de winter door. Kalium is onmisbaar om de grasmat weerbaar en goed afgehard door de winter te krijgen en in het nieuwe seizoen goed uit de startblokken te laten komen met een vlotte opkomst en hergroei. Kalium hard de wortels af. Dit maakt de grasplant beter bestand tegen vorst, ziekten, droogte en intensieve betreding.

Beregening

Zorg ervoor dat uw tuin op het juiste moment, op de juiste plaats, de juiste hoeveelheid water krijgt. Dankzij een goed ontworpen beregeningsinstallatie kan er jarenlang genoten worden van de tuin. Beregeningsinstallaties kunnen zowel in nieuwe als in bestaande tuinen aangelegd worden.
De kosten van een beregening liggen tussen de € 3,00 en € 7,50 per vierkante meter. Maar de opbrengsten zijn niet uit te drukken, zo is er bijvoorbeeld de genoegdoening dat je s’morgens wakker wordt en je kijkt buiten naar een frisgroene net beregende tuin (dit is toch niet in geld uit te drukken). Omdat er gericht beregend wordt kunt u ook voldoen met minder water, wat weer beter is voor het milieu.